Банкеръ Daily

Доц. д-р Ангел Кунчев:

Прогнозата за нова вълна у нас не е преувеличена

„Прогнозата за нова вълна не е преувеличена. Всичко зависи от това, как се развиват нещата около нас и как се държим ние. Определено има факти, които ни притесняват – продължаващото разпространението на Делта варианта на коронавируса. Внимателно следим ситуацията и, ако се налага, ще наложим мерки”, заяви пред NOVA главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

Той посочи, че страните с висока заболеваемост ще попадат в червена зона и няма да бъдат допускани в България. Това гласи и новата заповед на здравния министър. Това ограничаване няма да важи за българските граждани.

В разгара на туристическия сезон е много вероятно руски туристи да нямат право да влизат в България. 

"Вероятно ще вкараме Русия в червената зона. Хора от страните в тази зона не може да влизат в България. Това, разбира се, не се отнася за български граждани, прибиращи се от тези страни", заяви пред Нова телевизия Ангел Кунчев. "По-важното от всичко е да опазим здравето на хората", допълни той.

„Португалия изпадна в тежка ситуация, благодарение на това, че си внесе бразилския вариант. Очаквам Финландия ще изпадне в много неприятна ситуация, защото си внесе 500 положителни, които бяха на мач в Санкт Петербург. Това искаме да избегнем. Ясно е, че вирусът ще влезе в България, въпросът е това да не става бързо, ударно и с много хора, за да можем да държим под контрол разпространението”, обясни здравният инспектор.

Той подчерта, че леталитетът не е по-висок с 60%, но този вариант на коронавируса се предава с 60% по-лесно от останалите. Има данни за по-тежко протичане и по-трудно лечение. 

"Ако има един болен, от 10 души ще се заразят 6-7 души. Има много подробности, които също са важни - колко сте близо един до друг, отворен ли е прозорецът, или ползвате климатик. С по-малко количество вируси пак възниква заболяване - това е особеното на този вариант", обясни доц. Кунчев.

Според него има много сериозни заблуждения, че ваксината не помага. Той е категоричен, че ваксината помага, и то много. Целта, която здравните власти "гонят" с имунизацията, е да няма тежко протичане на болестта, с което се справят отлично, смята доц. Кунчев.


 

Facebook logo
Бъдете с нас и във