Банкеръ Weekly

Общество и политика

ПРОФЕСОР ПЕТРОВ МОЖЕ ДА ОСТАНЕ В БНБ ОЩЕ ШЕСТ ГОДИНИ

На 13 юни изтича мандатът на професора от Университета за национално и световно стопанство Георги Петров като член на управителния съвет на Централната банка. Той бе назначен от президентската квота с едногодишен срок. Така до 15 юни президентът Петър Стоянов ще трябва да подпише указ за назначаване на нов член на управителния съвет на БНБ. Кой ще седне на мястото на проф. Петров все още не е известно. През тази седмица се очаква да бъдат проведени първите консултации по този въпрос между президента Стоянов и управителя на БНБ Светослав Гаврийски.


Стандартното изискване към бъдещия член на УС на Централната банка е да отговаря на критериите на Търговския закон за лицата, които могат да управляват дружества. Той не бива да е осъждан или подвеждан под наказателна отговорност за престъпления от общ характер. Недопустимо е в управителния съвет да влезе и човек, който е управлявал дружество или кооперация и след техния фалит е оставил неудовлетворени кредитори. Законът за БНБ пък определя главните качества, които трябва да притежава всеки член на управителния съвет: да е професионалист в сферата на правото, финансите или в банковото дело.


Изглежда странно, но кандидатури за член на УС на БНБ липсват. До неотдавна в банковите среди се спрягаше името на президентския секретар по икономическите въпроси Красимир Ангарски, който в момента е и председател на управителния съвет на БРИбанк. Но според Закона за БНБ членовете на нейния УС не могат да работят в търговски банки или в изпълнителната власт. Така че, ако президентът одобри кандидатурата на Ангарски, това ще предизвика нови рокади в ръководството на БРИбанк. Но едва ли обаче Красимир Ангарски ще напусне президентството, за да поеме този пост.


Както в.БАНКЕРЪ научи през миналата седмица, управителят на БНБ Светослав Гаврийски се е спрял отново на кандидатурата на проф. Георги Петров. Ако Петър Стоянов подпише указ с името на професора, този път той ще бъде назначен като член на УС на БНБ вече за срок от шест години. Известно е, че при гласуването на Закона за БНБ през миналата година бе възприет подходът на приемственост между новите и стари членове на управителното й тяло. Поради тази причина отделните членове бяха назначени с различен мандат, след което това ще става съгласно чл.12, ал.4 от Закона за БНБ за срок от шест години.


Управителният съвет на Централната банка се състои от седем души. Управителят и тримата подуправители се избират от парламента, а останалите трима са от т.нар. президентска квота.


На 11 юни ще се навърши една година, откакто управителят на БНБ Светослав Гаврийски е на този пост. Също преди една година на фаталната дата петък - 13 юни, парламентът избра и тримата подуправители. Мартин Заимов получи подуправителското кресло и пое за шест години отговорността за управление Емисионно в БНБ. Валентин Цветанов бе избран за подуправител с мандат за две години и е отговорен за управление Банково в БНБ. Може би най-възловото подуправителско кресло бе поверено на Емилия Миланова. Тя ще надзирава банките до 2001 година.


Другите двама представители от президентската квота в УС на БНБ са Румен Аврамов с петгодишен мандат и Гарабед Минасян с тригодишен мандат.

Facebook logo
Бъдете с нас и във