Банкеръ Daily

Общество и политика

Професионалното образование ще задържи децата в училище

Догодина трябва да увеличим средствата по националната програма за професионално образование. Министерството е предвидило това, като ще даде възможност в програмата да се включат и средни училища с професионално обучение.Професионалното образование е полезно, когато има възможност за практическо обучение. Това заяви днес в Плевен министърът на образованието Красимир Вълчев, който откри модернизирана лаборатория за най-прецизен контрол на качеството на храни и напитки в Професионалната гимназия по хранително-вкусови технологии "Луи Пастьор" в Плевен и присъства на демонстрация от ученици.

"Сред проблемите, които ще разискваме, е промяна на ролята на регионалните управления от традиционния контрол към методическата подкрепа, за работата по включване и задържане на децата в образователната система, за подобряване на връзката с родителите. Ще предложим в училищата да бъдат организирани разговори за правата и задълженията на родителите и учителите. Национално проучване показа, че обществото очаква от училищата по-силна възпитателна функция", изтъкна министърът, цитиран от БТА.

Вълчев коментира и осигурените средства за образованието през следващата година.

"Парите никога не са достатъчни, но никога не е имало толкова голямо увеличение на средствата за образование. Основната част са за заплати - 360 милиона лева са за възнаграждения за учителите, 50 милиона - за възнаграждения на педагогическия персонал, а 40 милиона лева - за висшите училища. Това е така, защото имахме десетилетия наред изоставащи заплати в системата", поясни министър Красимир Вълчев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във