Банкеръ Weekly

Общество и политика

ПРОФЕСИОНАЛИСТЪТ ВИНАГИ ТРЯБВА ДА ИЗПРЕВАРВА СЪБИТИЯТА С ЕДИН ХОД

Главният изпълнителен директор на ХЕБРОСБАНК Гаутам Вир пред в. БАНКЕРЪ

Само индиец не бе заставал начело на банка в България. Всъщност кой сте Вие, г-н Вир?


- Аз съм международен банкер. Двадесет и две години работих за различни мултинационални банки като Бенк ъф Америка, Ситибанк, Стандарт Чартър Бенк. Работил съм на финансовите пазари в Средния и в Далечния изток, в Индия и в Африка. Придобих богат опит в създаването на нови финансови услуги и налагането им на различните пазари, както и в изчистването на проблемни вземания, които тежат на баланса на една банка. Свикнал съм да управлявам финанси в различни държави и да работя с всякакви хора. Имал съм случай, когато в моя екип са влизали служители от четиринайсет различни националности.

Работили сте в големи мултинационални банки. С какво ви привлече Ай Риджънт.Ком в ХЕБРОСБАНК?


- Привлече ме с възможността да бъда главен изпълнителен директор на банка. Поканата на Ай Риджънт.Ком е голяма чест и предизвикателство за мен. Броят на банките в света, както и на ръководните постове в тях са ограничени и аз не мога да пропусна предоставената ми възможност да оглавя една кредитна институция. Освен това за пръв път ще управлявам структура с над 100 клона и персонал от 1700 души.


Целта, която съм си поставил, е, в ХЕБРОСБАНК да бъде създадена такава организация, която в максимална степен да отговаря на изискванията на клиентите. Тя трябва да бъде готова за усвояване на всички модерни информационни технологии в областта на банкирането.


Ще се опитаме да изградим банка, която да разполага с всички технологии, продукти и услуги, които да отговарят на стандартите на Европейския съюз.

От колко време работите за Ай Риджънт.Ком?


- Аз не съм бил служител на компанията, тя ме откри и ме нае да работя за нея в ХЕБРОСБАНК. Групировки като Ай Риджънт.Ком обикновено наемат квалифицирани специалисти и им поверяват управлението на фирмите, които са тяхна собственост. На Ай Риджънт.Ком им отне шест месеца, след като купиха ХЕБРОСБАНК, за да привлекат човек като мен да работи за тях.

Ще доведете ли свои хора в управленския екип на ХЕБРОСБАНК?


- Засега нямам намерение да водя никого, който е извън България. В момента правя оценка на качествата на хората, работещи за ХЕБРОСБАНК, и съм уверен, че ще успея да подбера членовете на екипа си или от банката, или от служителите на други кредитни институции в страната. Ще започна да се оглеждам за чуждестранен експерт само ако не успея да открия в България необходимия ми за конкретен пост специалист.


Намерението на новите собственици на ХЕБРОСБАНК, което аз напълно споделям, е до пет години главният изпълнителен директор на банката да бъде българин. Според мен в България има достатъчно талантливи хора, но в момента съществува известен вакуум по отношение на висшите мениджъри в банковите институции. Затова се налага управлението на българските банки да бъде поето от чужденци.

Успяхте ли да откриете слабостите на ХЕБРОСБАНК?


- Банката трябва да бъде обновена по отношение на информационните технологии. Според мен може да бъдем по-агресивни и в кредитирането. Необходимо е да обърнем по-голямо внимание на нашите клиенти и затова ХЕБРОСБАНК ще насочи усилията си към банкирането на дребно.

Но всички чуждестранни инвеститори, които купуват банки в България, сочат за свой приоритет банкирането на дребно. Няма ли да стане твърде тясно на този пазар?


- Не мога да преценя в момента каква точно ще бъде конкуренцията на българския пазар, но гражданите, които могат да бъдат клиенти на банките, са милиони, а фирмите са стотици хиляди и според мен благосъстоянието и на едните, и на другите ще расте.


Банките, които не успеят да усвоят възможностите, предложени им от пазара, имат няколко възможности: или да се слеят с други кредитни институции, или да ограничат разходите си.


Според мен на българския пазар има място поне за четири-пет големи банки, които могат да предоставят много добро обслужване и много добри продукти във всички области на финансите.

И вие мислите, че ХЕБРОСБАНК може да се нареди сред тези банки?


- Не бива да се съмнявате в това. Вярно, че наши конкуренти ще бъдат банки с много сериозни инвеститори като УниКредито, Сосиете Женерал..., но ХЕБРОСБАНК разполага с много ясна стратегия за своето развитие и не виждам причина тя да не успее.

Не ви ли притеснява фактът, че ще работите в държава, която е толкова далеч и е толкова различна от родината ви Индия?


- Днес около 20 милиона индийци живеят извън страната. Много мои сънародници успяха да пробият в областта на информационните технологии и на финансите. Голяма част от компаниите в Силиконовата долина или са основани, или се управляват от индийци.


Има поне две много големи банки, на които главните изпълнителни директори са индийци. Едната от тях е Ситигруп, а другата е лондонската Стратиг джайлинг банк. В управлението на големи компании като МакКензи, Сириъл и Американ еърлайнс също участват индийци.

Как прие семейството ви вашето идване в България?


- Имахме дълга дискусия, но в крайна сметка решихме, че за кариерата ми е добре да приема предложената ми длъжност. Семейството ми дойде с мен. Двете ми дъщери бързо се адаптираха в новата обстановка, доволни са от новите си училища, вече имат и приятели. Голямата учи в Американския колеж, а по-малката в Англо-американското училище. Жена ми по-трудно свиква с обстановката заради езиковата бариера. През последните дванадесет години аз винаги съм живял извън родината си, но България е първата страна, в която английският не е официален език. Смятам обаче до седем месеца да започна да говоря, макар и малко, вашия език.

Казахте, че от дванадесет години сте извън Индия. Не ви ли тежи това скитане по света?


- И да, и не. Два пъти годишно аз и семейството ми се прибираме в Ню Делхи. В същото време където и да живеем, нашите роднини ни посещават. Когато работи в чужбина, човек натрупва огромен опит. Има хора, които работят в дипломатическите служба и постоянно обикалят различни държави, но успяват да се адаптират към новите условия. Явно съществува такава категория хора, която предпочита постоянно да е в движение, да се сблъсква с нови неща, да се приспособява към различни ситуации, да посреща предизвикателствата.

Кой бе най-инфарктният момент при работата ви в чужбина?


- Когато започнах работа в Оман и трябваше да изградя финансовия бизнес от нула. След няколко години той вече носеше печалба от 10-12 млн. долара годишно.


Сблъсквал съм се с много проблеми и когато работих в Индия. Те бяха свързани с уреждането на лошите кредити, отпуснати на заводи за производство на автомобили. При решаването на този въпрос натрупах огромен опит, който винаги ми е много полезен.


Професионалистът винаги трябва изпреварва събитията с един ход и да е наясно с рисковете, които ще трябва да поеме. Това го казвам като човек и като банкер. Финансовият бизнес е неразривно свързан с риска и банкерът трябва да е реалист в преценките си. Често съм свидетел на ситуации, в които хората от една фирма не са наясно с риска, който поемат, и с възможностите на фирмата да се справи с него.


В Средния изток например икономиката е изцяло зависима от цената на петрола. Преди две години тя се срина до 9 долара за барел и Търговската банка на Оман, за която работих, ограничи кредитите за петролните компании. Много други кредитни институции не направиха това. Но когато цената на петрола се покачи на 15-16 долара за барел, ние отново влязохме на пазара, и то много агресивно. Една година по-късно ние имахме същия кредитен портфейл, както другите банки, но без проблемни кредити.


За да успееш като банкер, трябва да умееш много точно да преценяваш икономическата ситуация, за да можеш да влезеш на пазара или да се оттеглиш от него в най-подходящия момент.

Facebook logo
Бъдете с нас и във