Банкеръ Daily

Общество и политика

Проф. Витанов: Ноември ще е критичен за коронавируса

Проф. Николай Витанов

„Това, което се очертаваше като лош вариант за септември, е добрият вариант за октомври. Все още се намираме в по-спокойна обстановка, която се очаква да продължи и в част от октомври”. Това заяви по повод разпространението на COVID-19 у нас математикът проф. Николай Витанов пред NOVA

„Към края на октомври ще достигнем 1000 починали, това е под средното световно равнище”, прогнозира математикът.

Той коментира и поставените под карантина ученици и учители, като уточни: „Те са под карантина, но нека видим колко са заразени от тях – 30-ина. Това са началните условия. След празниците ще тръгнем по няколко възможни сценария”, допълни Витанов.

Трябва да се стегнем и да изкараме ноември, защото той е критичен – там са условията за разпространението на COVID-19, както и на останалите вируси. Декември няма много работни дни. Тогава ще настъпи краят на годината и на първия срок. Така ще бъде спасена присъствената учебна година”, обясни още проф. Витанов.

„Мерките са адекватни и нищо не ме смущава. Моменталното поставяне под карантина е добро, защото така се пресича клъстера”, обяви той.

Математикът разясни и още данни за заразата. „Когато 100 човека излязат излекувани, 101 са заразени. В момента епидемията леко се разширява. Това става след един доста дълъг период за свиване, което беше много добре за България. В есента влизаме с относително добри показатели на фона на останалите”, посочи проф. Витанов.

44 нови случая на коронавирусна инфекция са установени у нас при направени 1249 PCR теста. Това показват данните на Единния информационен портал към полунощ. Шестима са починали за денонощието, излекувани са 22-ма.

В лечебни заведения остават 718 души, от тях 35 в интензивно отделение.

Най-много са новите случаи в София - 9, следвана от Благоевград и Монтана - по 8.

Данните сочат, че медицинските служители, при които е констатиран новият коронавирус, са общо 1053. През изминалото денонощие са регистрирани 3 нови случая -  медицинска сестра, санитар и фелдшер.

Починалите са мъж на 76 г. със сърдечно заболяване, мъж на 59 г. със сърдечно и хронично белодробно заболяване, мъж на 73 г. със сърдечно заболяване, жена на 66 г. със сърдечно заболяване и затлъстяване, мъж на 53 г. със сърдечно заболяване и мъж на 61 г. със сърдечно заболяване.

Facebook logo
Бъдете с нас и във