Банкеръ Daily

Общество и политика

Проф. Велислав Минеков: В момента изборът е демокрация или диктатура

Интелектуалци се срещнаха и разговаряха в края на миналата седмица с кандидата за кмет на София Мая Манолова, издигната от инициативен комитет от граждани и подкрепена от БСП и няколко десни формации. Сред участниците в събитието беше и скулпторът проф. Велислав Минеков, който определя себе си за десен човек. Именно затова е любопитно, защо един активен десен човек, който неведнъж категорично е изразявал и убежденията си, и недоволството от управлението на държавата, се среща с кандидат за кмет, произлязъл от редиците на социалистите. (Повече за срещата може да видите тук.)

 

Г-н Минеков, защо отидохте на срещата с Мая Манолова?

- За да кажа това, което мисля за общината. За да мога хубаво да наругая тази корупция. И да си отпусна гласа така, както отдавна не съм го отпускал и което смятам да правя в близките дни също и отново.

Тоест, не се срещнахте с нея, за да я подкрепите?

- В изказването ми на срещата не става дума за каквато и да било подкрепа на когото и да било. Срещнах се и с представители на "Демократична България" и смятам да подкрепя тях.

Добре, като наругахте общината, какво точно очаквате от Манолова?

- От Мая Манолова очаквам да чуе това, което казвам и да го повтори, и да има същото поведение, бидейки кандидат-кмет. И със същия остър тон, и същите проблеми, които съм споменал. Не съм я чувал, ние нямаме телефонен контакт. Но се надявам да е разбрала посланието и да го използва.

Вие как си представяте бъдещия кмет на столицата?

- Като интелигентен и неподкупен.

А трябва ли да е и професионалист?

- Ами, какво да ви кажа, там отдавна не е имало професионалисти. Все пак това е община, където съществуват огромно количество професионалисти, бидейки администрация. Така че кметът, ако иска да се професионализира, достатъчно е да има добра администрация, която да е действаща, да е отговорна и да бъде подбрана от съответния кмет.

Ще се срещате ли и с други кандидати за кметове, освен с Манолова?

- Да, разбира се. С г-н Борислав Игнатов вероятно ще се видим тези дни и ще говорим. Освен това съм помолил и г-н Борис Бонев за среща.

А с Ангел Джамбазки?

- С него няма да се срещна.

И с Волен Сидеров предполагам, че няма?

- Ни най-малко. Такова нещо не може да очаквате от мен.

Добре, не е ли дошло времето леви и десни временно да се обединят, за да може да се победи ГЕРБ?

- Аз това го обяснявам, но не се харесвам нито в едното, нито в другото пространство, когато го говоря. Всъщност в момента има избор – демокрация или диктатура? Изберете! Оттам нататък, след като изберете какво искате – защото това е много решаващ фактор в тези избори – мислете какво ще бъдете в последствие. Дали ще сте леви, десни, зелени или пембени – ваша си работа. Но в момента изборът е друг – демокрация или същата нищета, но в още по-остър фактор.

Ако балотажът е между Мая Манолова и Йорданка Фандъкова, както предричат социолозите, кого ще подкрепите?

- Ами, нека да видим какво ще стане. Аз със сигурност ще взема страна и ще ви споделя. Но във всеки случай аз за ГЕРБ и за представители на ГЕРБ няма да гласувам каквото ще да стане. Такова нещо не е възможно. Приказките тези са комунисти, онези са комунисти....Но тези (ГЕРБ) са абсолютни айдуци. Това не трябва да съществува нито в общината, нито в управлението на държавата.

Очаквате ли на тези избори да има пробив и ГЕРБ да отстъпят позиции?

- Много е възможно. Ако това се случи, то няма да е отстъпване на позиции, а просто това ще бъде едни прерязани глезени.

Прерязани глезени?

- Това ще е пътят към края. Тоест, ако това се случи, има шанс нещо да се промени. Иначе оставаме в същото блато.

Facebook logo
Бъдете с нас и във