Банкеръ Daily

Общество и политика

Проф. Тодор Галунов: Не изключвам възможността нито за лява, нито за дясна коалиция

Как ще гласуват хората под карантина - това е тежък проблем. Ако се окаже, че няма да могат да гласуват, това ще е против Конституцията. Има различни варианти, които могат да бъдат критикувани - гласуването по пощата, подвижна урна... Това ще даде картина на ниска избирателна активност“. Това каза пред БНР политологът и преподавател във Великотърновския университет проф. Тодор Галунов. 

Той подчерта, че промени в Изборния закон не трябва да се правят една година преди вота. „Каквото и да направим, ще бъде ад хок и ще бъде управлявано от пандемичната ситуация, и ще бъде атакувано от различни страни“, посочи политологът. 

Проф. Галунов допълни, че президентът спокойно може да насрочи изборите на 23 май. "Нямаме гаранция обаче, че тогава ситуацията ще е по-различна от 28 март“, отбеляза той.

Политологът подчерта, че въвеждането на процедурата по доставяне на машините за гласуване е закъсняла

Изборите ще минат по някакъв начин, но ще бъдат обаче много критикувани... Веднъж избран, новият парламент ще направи опит да създаде работещо правителство, за да не се изправяме пред парламентарни избори отново. Не изключвам възможността нито за лява, нито за дясна коалиция. Всички партии сякаш акцентират върху това какво ще стане след изборите... По-добрият вариант е ясно правителство с политически ангажименти“, обясни той. 

Според проф. Галунов времето за по-радикална политическа промяна беше проиграно през летните месеци

Тези избори, ако са в края на март, ще дадат резултати, близки до прогнозите на социологическите проучвания“, посочи той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във