Банкеръ Daily

Общество и политика

Проф. Сербезова сподели идеите си, ако стане здравен министър

Председателят на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Сербезова е спряганото име за номинацията за министър на здравеопазването в бъдещия кабинет. Във връзка с това тя сподели кои според нея са най-спешни задачи, с които би се заела, ако стане министър и какви решения на COVID кризата е готова да предложи. 

Ето какво казва тя: 

"Не мога да потвърдя, защото не е факт. Предстои съгласуване с коалиционни партньори, трябва да бъде уважена тяхната воля. Не бива да се подценява и омаловажа гласуването на народните представители в парламента. Моментът е труден, борим се с поредната вълна на пандемията. Но това, че някакъв момент е труден, не трябва да ни предпазва от това да извършим гражданския си дълг. Идва момент, той отдавна е назрял, че всеки от нас, ако иска да сътвори по-добре бъдеще, трябва да загърби лично его, размисли и мисли. Това, което ни предстои, не бива да ни плаши. Разбира се, че има разлики между отделни партии и политики. Умолявам всеки един, който води партии в парламента, да се опита доколкото е възможно да подпомогне това, което ще се случи, и да има дух на сътрудничество. Видяхме разделението „за” и „против” ваксините. Като че ли се опитаха да разделят медицински съсловия, различни професии. Нивото на информираност на хората, като пациенти, е много ниско. Нямаме здравното образование, което е необходимо. Аз го възприемам като нормално в някои хора да има страхове и някои мерки няма да ги разбират. Въпросът е да се намери баланс на интересите на всички и най-вече на интереса на обществото и държавата, които трябва да оцелеят и да преминат през тази криза."

На въпроса ще имате ли смелостта да налагате решения, които няма да се харесат на много хора, тя заяви, че здравният министър трябва да поеме отговорност. Да обяснява решенията като търсен ефект. Когато променя дадена заповед, да обяснява защо я променя. Тази информация е дължима към обществото.

По отношение на пандемията и справянето с нея Сербезова каза, че са се завъртели в пространството идеи за преструктуриране на лечебни заведения. Тя смята, че към реализирането на тези идеи трябва да се пристъпва след внимателен анализ, внимателно слушане на всички заинтересовани страни, преценяване на рискове и ползи, какъв ефект ще бъде постигнат. Първите стъпки могат да се преценят, след като се видят какви действия са предприети досега и как са отразени те като резултати, каза тя по Нова телевизия. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във