Банкеръ Daily

Общество и политика

Проф. Нико Драгано: Как ще се заразиш и ще боледуваш зависи от професията и доходите

"Пандемията има много социални измерения", заяви пред БНР проф. Нико Драгано - директорът на Института за здравна социология към университетската клиника в Дюселдорф. "Вече знаем, че не всички социални слоеве в обществото са изложени на еднакъв риск от инфекция. А заразените не преболедуват болестта по един и същи начин. Как ще се заразиш и ще боледуваш зависи от професията и доходите", обясни той.

"Все още данните за Европа са оскъдни. Но от данните, с които разполагаме, а и от информацията от Съединените щати и Великобритания, е видно, че жителите на бедните квартали и хората с ниско платени професии се заразяват по-често с новия коронавирус. Съвсем наскоро имах възможност да сравня данни за приетите пациенти в някои големи болници в Германия. От тях също се разбира, че тежките случаи на Covid-19 в повечето случаи са безработни и социално слаби”, поясни професорът в отговор на въпрос дали безработните и социално слабите по-често се срещат с вируса.

По думите му учените все още не са напълно наясно с преките последствия за здравето след прекарана коронавирусна инфекция. „Но имаме известна представа за индиректните социални последици, които всъщност се дължат на ограничителните мерки, въведени срещу разпространението на заразата. Затварянето на предприятия и карантината се отрази много по-пагубно на нископлатените работници, отколкото на ръководния персонал", допълни Нико Драгано.

"Онези, които не могат да си останат вкъщи, защото професията им не позволява хоумофис, често са хора с по-ниски доходи. Такива са на първо място медиците, но освен тях работещите в социалните грижи, в почистващи фирми, в градския транспорт, в супермаркета и т.н. Тези хора са изложени на по-голям риск от зараза.

От вкъщи могат да работят предимно служители с по-високо образование и съответно по-високи доходи, чиито професии позволяват самостоятелна работа. Така че и професията е определяща за риска от зараза", посочи той.

Попитан кой се е възползвал от схемата 60/40, която беше въведена и в България, и в Германия, професорът отгвори: "И по този показател хората с ниски доходи са потърпевши, защото размерът на заплатата има значение, тъй като върху нея се изчислява сумата, която хората получават в този преходен период. Когато ниско платените служители получават едва половината заплата, често изпадат под социалния минимум. За разлика например от добре платен университетски професор, който вероятно ще може да се справи и само с 60 процента от заплатата си”. Той обаче призна, че тази мярка е начин да се избегне трайната безработица, която иначе заплашва немалко хора.

Попитан къде са децата в този социален анализ на пандемията от Covid-19, проф. Драгано подчерта, че децата в бедни семейства страдат повече. „Някои от тях нямат например нужните електронни устройства за дистанционното обучение. Често пъти те така или иначе изостават в образованието си, а сега ножицата се отваря още повече"”, посочи той.

На въпрос какво научихте и къде трябва да насочим усилията си, професорът отговори: "За социалната медицина и общественото здраве - това е областта, в която работя, мога категорично да кажа, че вече знаем много повече за това, кои социални групи са особено застрашени и къде трябва да насочим усилията си. Наскоро станахме свидетели на огнището в кланицата „Тьонис“. Разбра се, че там не са се спазвали елементарни правила, да не говорим за условията на труд. Така че надявам се, че в бъдеще ще сме по-добре подготвени, когато знаем, кои социални групи са най-уязвими”.

Нико Драгано обясни, че от предишни изследвания се знае, много преди Covid-19, че работещите при лоши условия, с временни трудови договори, с ниски заплати, обикновено имат и здравословни проблеми. Така че сегашната пандемия просто извади на бял свят още нередности, които съществуват отдавна, но са били пренебрегвани.

„Известен е и феноменът, че когато превенцията е успешна, хората бързо забравят, че здравето им е застрашено и променят поведението си. Това в момента е много ясно видимо. В началото на пандемията ограничителните мерки се спазваха и броят на заразените растеше, но умерено. Сега нещата се промениха. А какво се случва, когато престанеш да спазваш препоръчителните мерки, се вижда в Съединените щати"”, заключи проф.Драгано.

Facebook logo
Бъдете с нас и във