Банкеръ Daily

Общество и политика

Проф. Младен Григоров: Около 5% е стадният имунитет у нас

Постигането на т. нар. „стаден имунитет“ е един от сигурните начини за справяне с епидемията от коронавируса. Около 5% е стадният имунитет у нас според кардиолога проф. Младен Григоров, което е много под нивата, които се смятат за достатъчни. По думите му все още не знаем достатъчно за коронавируса. Той не изключва и човешка намеса в създаването на вируса.

Не е ясна последователността на патологичните процеси в организма… Кашата от чисто клинична и патофизиологична гледна точка е много голяма. Прави впечатление, че вирусът е много странен, с голямо разпространение, все още ниска смъртност и с много голям срив на икономиката“, допълни проф. Григоров пред БНР. Според него у нас се е получил принципът на махалото – от едната крайност в другата.

„В началото бяхме толкова изплашени, че болниците се бяха изпразнили от пациенти с други заболявания с много по-голяма смъртност. Получи се психопандемия. Сега изведнъж – едно голямо успокоение, тържества, целувки, прегръдки, мачове, дискотеки“, коментира той.

За кардиолога е от значение процентът на починалите пациенти и на тези, които карат тежко заболяването. Според него този процент е нисък на фона на световната статистика.

Facebook logo
Бъдете с нас и във