Банкеръ Daily

Общество и политика

Проф. Костадин Ангелов очаква електронните рецепта и направления да са готови до края на годината

В България наблюдаваме покачване на случаите на Covid-19. В Европа сме сред водещите страни по брой заболели на 100 000 души население. Това е резултат от подценяване на противоепидемичните мерки. Като че ли подценяваме опасността“. Коментарът направи пред БНР новият министър на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. По думите му контролът върху инфекцията е успешен, тъй като има достатъчен брой болнични легла, реанимационни легла, достатъчно количество лични предпазни средства.  

Разработили сме план, който ще представим на Министерски съвет през следващата седмица. В плана е описано всичко, направено до момента. Разписали сме ясни критерии, когато достигнем определен брой, колко легла отваряме, знаем колко апаратура имаме… По европроект предстои да закупим апарати, които ще раздадем на общинските болници. Постепенно подготвяме системата си, в случай че се появи по-голям натиск“, обясни той.

Проф. Ангелов подчерта, че „най-трудно е намирането на пресечна точка на всички интереси, защото има здравна, социална, икономическа, дори политическа гледна точка по отношение на коронавируса“.

„Всяко решение го вземаме след задълбочена дискусия, след ясен анализ. Следим цифрите, на базата на които вземаме информирани решения“, подчерта министърът.

Средното увеличаване на клиничните пътеки ще бъде с около 10% от 1-ви август, поясни проф. Костадин Ангелов.

По думите му за всички на първа линия допълнителните пари са осигурени до края на годината, като общата сума е 107 млн. лева, а списъците се подават от директорите на лечебните заведения и от директорите на структури.

Проф. Ангелов сподели, че си е поставил ясен приоритет за националната здравна информационна система. Той изрази надежда, че до края на годината ще бъдат готови електронната рецепта и електронните направления. „Другата седмица предстои среща между екип на министерството и Информационно обслужване, на която ще се представят всички функционалности на системата... Ако заработи тази система, ще можем да получаваме информацията в реално време“, посочи той.

Здравният министър увери, че във водите на река Марица в Хасковско няма никакво замърсяване, че положението е контролирано и се очаква до края на деня да бъде възстановено водоподаването до всички засегнати населени места.

Facebook logo
Бъдете с нас и във