Банкеръ Daily

Общество и политика

Проф. Кантарджиев: През лятото не се задава нова COVID вълна

През лятото не се задава нова вълна на COVID-19. Това се случва благодарение на мерките, които бяха през пролетта и че те се спазваха. Това заяви проф.Тодор Кантарджиев, консултант по процеса на ваксинация в Столична община и бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

"Смъртните случаи са малко, което е много добре. През това време трябва да си починем заради психическата умора, която се натрупа през последните месеци. Ваксинирането е най-важно - това е единственият начин да преборим заразата и третото нещо е контролът на границите и на клъстерите. Единичните случаи трябва да бъдат овладявани и в магазините, където се събират много хора, да се носят маски", каза Кантарджиев пред  bTV.

Професорът обясни, че данни на Световната здравна организация за Русия показват, че там имаме увеличение с една трета на случаите, което не е характерно за лятото. "При условие, че персоналът на курортите ни е ваксиниран, не очаквам голяма опасност от руските туристи", посочи той и отбеляза, че България е единствената държава, в която можеш да си избереш ваксина.

Кантарджиев обясни, че през уикенда изнесените ваксинационни центрове в парковете няма да работят заради горещото време, но такива ще има в някои столични молове и две от читалищата.

"Ако настъпи мутация във вируса и се изисква промяна във ваксината, то препаратите за имунизация, които България ще получи през 2022 г. и 2023 г., ще бъдат подобрени. Няма необходимост от трета ваксина", отбеляза той. Според него ваксинацията в страната в момента буксува и това ще доведе до верижен ефект.

Facebook logo
Бъдете с нас и във