Банкеръ Daily

Общество и политика

Проф. Кантарджиев: По поставени ваксини сме сравними с Финландия, Чехия и "Холандия"

"Ваксините, които сме поставили, са сравними с бройките във Финландия, Чехия, Холандия. Когато сме сравними с тях, се радвам. Румънците до вчера бяха ваксинирали 4 на 1000 души население, ние - двама." Това заяви в проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса.

От ваксината на "Пфайзер" вече ще може да се ползват 6 дози от един флакон, при 5 досега. С промяна на регулацията това покачва с 20% броя на ваксинираните с тази ваксина, каза Кантарджиев пред БНТ.

По думите му най-вероятно "британският щам" на коронавируса го има и в България, за което има косвени данни. Според него, ваксините на "Пфайзер" и на "Модерна",както и другите, които са в напреднал етап на разработване, имат положително въздействие върху този щам на COVID-19.

Проф. Кантарджиев прогнозира сериозно намаляване на броя новозаразени с коронавирус през лятото и заради поставените ваксини. Той допълни, че трайността на придобития от ваксините имунитет срещу COVID-19 трае около 7-8 месеца.

Facebook logo
Бъдете с нас и във