Банкеръ Daily

Общество и политика

Проф. Кантарджиев: Няма да ни чипират, ваксината не достига до нашата ДНК

От 140 г. в България се поставят ваксини, а обществената нагласа към препаратите е била позитивна преди появата на интернет. Това заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев. 

По думите му, нежеланите реакции при ваксинация през изминалата година са били 16, а имунизираните са хиляди. 

Проф. Кантарджиев обясни, че целта на излъчената днес на живо по телевизиите ваксинация срещу COVID-19 е да се даде пример и да се докаже, че препаратът на „Пфайзер и Бионтех“ е безопасен и ефективен. 

"Ваксината, която дойде в нашата страна, е от групата на РНК ваксините. Те съдържат информационна РНК, която е синтезирана по модел, така че влизайки през нашите рибозоми, започва да синтезира белтък, който изгражда имунитет. Тя е изпитвана на над 400 хил. души. В САЩ милион са имунизирани", каза той пред БиТиВи.

По повод бързата реакция при създаването на препаратите, професорът отбеляза, че от години се работи по този вид ваксини и това е бъдещето при имунизацията. "Няма да ни чипират. Това, което се вкарва в организма, изобщо не достига до нашата ДНК и генетична информация. Ваксината влиза в човешките клетки, но не достига до ядрото им", поясни Кантарджиев.

Директорът на НЦПЗПБ поясни, че медиците, които се ваксинираха днес с препарата на „Пфйзер“/ „Бионтех“, ще получат втора доза от него след три седмици. „Не са безсмъртни. Докато се създаде имунитет трябва да минат 20-ина дни, трябва да се пазят. Ваксините са еднакви, но при поставянето на първата, реакцията е по-слаба и затова се поставя втора доза", добави той. 

Проф. Кантарджиев посочи, че при изкарана коронавирусна инфекция, първите два месеца след заболяването неговата имунна система е подтисната и ефектът от ваксината ще бъде малък.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във