Банкеръ Daily

Общество и политика

Проф. Христина Вучева: Служебният кабинет не може да вземе нов заем

Служебното правителство не може да се захване с процедура за емитиране на нов външен дълг без да има работещ парламент, който да одобри актуализацията на бюджета. Това коментира пред БНР бившият финансов министър проф. Христина Вучева по повод призива на ГЕРБ служебният кабинет да изтегли спешно заем от 6 млрд. лева.

Тя обяви, че числата, цитирани от ГЕРБ, не са верни, тъй като това е един календар на емисии и плащания. "Съвсем наскоро служебният министър в свое интервю каза, че всъщност разполагаемите средства в държавния резерв са напълно достатъчни да се покрият всички ангажименти до края на годината.

Друга тема е дали новото правителство, което ще бъде избрано през октомври, има нова политика и тогава ще внесе в Народното събрание искане за актуализация", обясни проф. Вучева.
Според нея актуализация на бюджета може да бъде направена, но тя едва ли ще засяга дълга за 2014 година.

Христина Вучева коментира и изказването на Владимир Горанов от ГЕРБ, че държавата би могла да се окаже в една много тежка ликвидна криза, без възможност да финансира текущите си разходи. Според финансиста г-н Горанов е прекарал значителна част от професионалното си развитие в Министерството на финансите и знае, че терминът ликвидност е характерен за корпоративния сектор, банките и търговските дружества. "Понятието по никакъв начин не се свързва с държавния бюджет“, обясни тя.

Държавата може да забави плащанията, но е сигурен платец, обясни експертът. Не са точни изнесените факти, най-малкото са интерпретират неточно – те са свързани с текущото управление на дълга и няма заплаха за фискалния резерв до края на годината, както и за поддържането на всички ангажименти за плащания, разясни тя.

Според Вучева ще бъде "много тъжно", ако следващото правителство слее НАП и Агенция "Митници". Тя определи идеята като неподходяща предвид функциите и задачите на двете звена.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във