Банкеръ Daily

Общество и политика

Проф. Герджиков би подкрепил Лозан Панов на балотаж

"Аз не съм говорил за смирение и помирение, но говорех за обединение и за това да се разбираме и да работим заедно, защото има много каузи, за които си струва да работим заедно. И много хора го правят, само че политиците не го правят. Партиите са склонни да се карат и по теми, по които в обществото няма спор. Аз не казвам, че трябва да се обединяват партии, а трябва да се обединят всички български граждани зад каузи." Това заяви кандидатът за президент и ректор на Софийския университет проф. Анастас Герджиков. "Необходимо е да намерим друг начин да говорим помежду си. Не може само да заклеймяваме противника отсреща, човекът отсреща изобщо не трябва да бъде противник и опонент, той трябва да е партньорът, с когото работим, дори едните да са управляващи, а другите опозиция", допълни той.

Герджиков каза, че не иска да бъде партиен симпатизант, а кандидат за президент. "Ако бъда подкрепен само от привържениците на ГЕРБ или на ДПС, или на двете партии, нямам никакъв шанс да бъда избран", изтъкна професорът пред БНТ.

По думите му днес ние нямаме национален идеал. Откакто осъществихме мечтата си да влезем в Европейския съюз и НАТО, нямаме нова истинска голяма цел: "Трябва да имаме някаква визия за бъдещето. Разбира се, евроатлантическата ориентация е безспорен приоритет. Очевидно е, че трябва да има върховенство на закона, можем да се обединим около определени политики в образованието, здравеопазването, социалните политики, защо не направим това?"

На въпрос кого би подкрепил на президентските избори, ако самият той не стигне до балотаж, професорът отговори, че би дал подкрепата си за Лозан Панов, защото той отстоява поне една от неговите тези - върховенството на правото.

Според Герджиков в България имаме проблем в "партизанщината и в лобирането". Винаги е имало такива спорове между партиите и са нужни правила. "Правилата се променят със закони и наредби. Президентът освен да бъде олицетворение на единството на нацията, може да се опита да убеди партиите, че представляват група граждани, които искат да работят заедно, те не се противопоставят помежду си. Започваме да се мразим по всякакви поводи, това не може да продължава така", подчерта кандидат-президентът.

Той посочи, че е имало всякакви атаки срещу него и срещу много близки негови хора. "Когато човек, направи това, което аз направих, си дава сметка, че може да стане жертва на подобни неща. Но аз не съм склонен да пожертвам и други хора, така че това просто не е почтено", отбеляза кандидат-президентът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във