Банкеръ Daily

Общество и политика

проф. Георги Момеков: Половинчатите мерки не работят

"За да има краен ефект у нас, ни трябва да се ваксинират много повече от 20-30 000 на ден, за да имаме някакво покритие", каза пред БНР проф. Георги Момеков, председател на Българското научно Дружество по фармация и преподавател по фармакология, фармакотерапия и токсикология при Фармацевтичния факултет на Медицински университет в София.

Според проф. Момеков половинчатите мерки не работят, дори зеленият сертификат е проформа за нас.

"Никой не ги проверява, може с документ на друг пол да влезеш, никой не ги проверява електронно. Съседните ни страни въвеждат по-строги мерки", отбеляза той.

"Мисля, че ако се спазва зеленият сертификат и той не е фалшив, можем да не усилваме мерките. Пълният локдаун за мен е нещо ужасяващо, затова не разбирам защо не се възприема, че ваксинирането е изход от това", посочи още експертът.

"Хората в България не разбират, че разболяването от COVID - 19 e много по-сериозно, страшно, без да знаеш какъв ще е изходът, от това да се ваксинираш. Болестта поразява всички органи, когато протича тежко, има сериозни постковид симптоми, а много хора умират по-късно от тромботични синдроми след COVID-19", каза фармакологът.

По думите му новите лекарства за коронавируса все още не са внесени и не са и получили разрешение за употреба.

"Но те намаляват риска от хоспитализация и смърт при високо рискови пациенти, тези в таблетната форма. Но може би при леко протичане на болестта, те нямат голяма полза. Те в аптеката обаче няма да се купуват", поясни проф. Георги Момеков.

Проф. Момеков изясни, че и в момента в нашите болници има възможност за лечение с коктейл от моноклонални антитела, но те се прилагат само в лечебни заведения, имат добър ефект само при пациенти с леко протичане на COVID-19, а пък са в десетки пъти по-скъпи от всяка ваксина.

Затова според него хората трябва да се заимислят какво за предпиремат за опазване на собственото си здраве.

"Новите терапии няма да бъдат магическия куршум за справяне с тази криза", обобщи проф. Момеков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във