Банкеръ Daily

Общество и политика

Проф. Генчо Начев: В края на третата седмица ще се усети ефектът от мерките

Трудно е да се каже дали по-строгите мерки закъсняха, аз съм им привърженик, защото е доказано, че с тях пандемията може да се ограничи, но трябва да се мисли и за икономиката. Това заяви по бТВ изпълнителният директор на УМБАЛ „Св. Екатерина“ проф. Генчо Начев.

Според него е постигнат баланс и трябва да се увеличи контролът върху мерките.

Ако трябва да гледаме математическите модели, на края на третата седмица трябва да има резултат от тях, смята той и допълни, че в неговата болница има 30 легла и в момента няма недостиг на персонал.

Според него възнаграждението от 3000 лв. на месец за санитар е високо, спрямо това, което получават лекарите и медицинските сестри. Той смята, че не трябва да се чакат здравни кризи, за да се вдигат заплатите на медиците.

"Финансирането на здравеопазването е сбъркано - и по отношение на това какво плаща касата, и защо го плаща, за отчетената дейност, която не се знае дали е извършена, а не за качествено свършена работа. Всяка година се покачват парите, които се наливат в здравеопазването, но изтичат като вода в пясък", коментира проф. Начев. 

Той обаче смята, че парите за следващата година за пандемията, няма да "изтекат", защото са разписани стриктно правила, по които ще се отпускат.

Начев уточни, че хората със сърдечни проблеми са едни от рисковите, защото COVID-19 предизвиква тромбообразуване в малките кръвоносни съдове на сърцето. Вирусът вредял индиректно на сърцето.

„На третия месец след оздравяването е хубаво да се направи ядрено-магнитен резонанс, за да се види дали има някакви проблеми със сърцето. Препоръчвам на всички със сърдечносъдови заболявания, която нямат COVID-19, но имат оплаквания или влошаване на сатурацията, веднага да се консултират с лекар", посочи той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във