Банкеръ Daily

Общество и политика

Проф. Евгений Дайнов: Ще се плаща излишна икономическа цена поради липса на стратегическо управление

Политическият елит в България се развива в обратна посока, докато обществото се цивилизова, той се връща в някакви варварски времена... Политиците, за жалост, имат поведението на варварски вождове. Институциите бяха отслабени от този варварски героизъм през последните 10 години и са пълни с некомпетентни хора, но се стегнаха след първите дни на паника и общо взето си функционират“. Това коментира пред БНР политологът проф. Евгений Дайнов.

По думите му, докато обществото помъдрява и уляга, „неговите политически предводители се лашкат между една крайност и друга“. „Деградацията на политическия елит е такава, че те изпаднаха от съвременността и се върнаха в средновековни начини на мислене“, посочи политологът.

Проф. Дайнов определи поведението на Българската православна църква като „недостойно, високомерно и свадливо“. „Тук са едни каращи се фелдфебели, точно като българските политици“, смята той.

Според политолога всички ще излезем от кризата по-мъдри, „но въпросът е тази мъдрост да бъде приложена и като начин на управление на държавата, да бъде позволено на тази мъдрост да влезе в управлението“. 

Българският народ е умерен народ и това се вижда в такива кризи... Докато всички държави в Европа вече обявяват стратегии за излизане поетапно от извънредни положения, за да не се стигне до глад, тук гледам от телевизора продължават да ми говорят за трупове, ад, смърт... До седмица-две толкова хора ще затворят фирми и толкова хора ще се окажат без работа, че нашите юнаци ще се уплашат и ще се огледат другите европейски държави какво правят и отнякъде нещо полезно ще прекопират. Но ще се плаща излишна икономическа цена поради липсата на стратегическо управление... До глад трудно ще се стигне, но е достатъчно хората да останат без заплата, разбира се, ще има хора, които ще протестират. Българският народ е умерен народ, но от време на време излиза да заяви позиция на публични места. Това е гарантирано, ако няма ясна визия как се излиза от това чудо. Ако до две седмици няма такава визия, ще има протести, разбира се“, коментира още проф. Дайнов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във