Банкеръ Daily

Общество и политика

Проф. Друмева: Само броят на депутатите е въпрос на Велико Народно събрание

"От предложенията, които премиерът направи, само две от тях, които засягат намаляването на депутатите в Народното събрание и във Великото Народно събрание изискват свикване на Велико Народно събрание. Останалите предложения могат да бъдат приети от обикновен парламент. Явно фокусът е да има Велико Народно събрание“. Това коментира проф. Емилия Друмева, преподавател по конституционно право и бивш конституционен съдия, а сега секретар по правните въпроси в президентството.

Според нея, няма посочена правна уредба и посочени мотиви за исканите промени. „ Проектът за промени на Конституцията, който е в правомощията на президента е готов. ​Писането на нова Конституция не може да е дело на една партия. Това е работа на целия народ и заслужава обсъждане“, заяви проф. Друмева пред БНР без да навлиза в детайли свързани с изготвения проект, за който съобщи. 

Тя допълни, че няма как един проект за изменение на Конституцията да бъде внесен в такъв парламент с нисък рейтинг на доверие, който е на финала и не бива да бъде захранван с такова сериозно начинание като промените в действащата Конституция.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във