Банкеръ Daily

Общество и политика

Проф. Дейвид Коулман, Оксфорд, за banker.bg: Дори перфектните условия, не гарантират по-висока раждаемост

Колкото и добри условия да създават правителствата, какъвто е примерът с Финландия, това не гарантира прираст на населението и решение на демографските проблеми. Високите доходи не са единствена предпоставка жените да започнат да раждат повече. Демографските промени не са временно явление, а радикална промяна в живота на обществата. Това коментира  проф. Дейвид Коулман, по време на дискусия за демографията в София. Събитието бе организирано от „Българска Чийвнинг асоциация” и британското посолство в България. 

Проф. Коулман цитира  данни от ООН, според които, докато Централна и Източна Азия и в Европа, раждаемостта се понижава и населението застарява, то в Субсахарска Африка се наблюдава бум в раждаемостта. Проблемът са големите демографски дисбаланси. 

„В миналото проблемът на света бе ръстът на глобалното население, а сега е неговото застаряване. На практика обаче в Африка проблемът си остава сериозното увеличение на хората, докато в Европа е застаряването им“, коментира професорът. 

Според него е неизбежно новият свят да променя бързо застаряващите общества, те нямат друг избор. Променените условия, високите технологии, положението на жената в обществото, която вече е равноправен партньор на мъжа в политиката и бизнеса, изкуствения интелект, пораждат новите демографски процеси и тенденции в Европа. Същото е положението и в България.

В бъдеще европейските страни ще страдат все повече от недостиг на работна ръка. Свиването на пазара на труда ще наложи придобиване на нови компетентности и самият вид трудови отношения ще бъдат променени. Според Коулмън темпото на икономическия растеж – както като абсолютна стойност, така и на човек от населението, в някои страни може да намалее наполовина заради спада в броя на населението, особено в Германия, Испания, Италия. В същото време САЩ, подпомогнати както от по-високата раждаемост, така и от високата имиграция, се справят по-добре с неблагоприятните тенденции в сравнение с Япония и Европа.

Сериозно предизвикателство, според експерта, са и климатичните промени, за които все повече ще се говори. 

Според проф. Дейвид Коулман проблемът трябва да се анализа, а не да се преувеличава. От години се появяват трагични сценарии, които вещаят "смъртта на Европа". Те идват обикновено от Съединените щати. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във