Банкеръ Daily

Общество и политика

Проф. Даниела Бобева: Българският бизнес и българските работещи ще ни извадят от кризата

„Като обхват и срокове мерките на правителството са слаби, за да имат ефект върху икономиката като цяло. Това не означава, че не трябва да се правят, напротив, добре е, че се обсъждат с работодатели и със синдикати... Но ударът ще бъде поет от бизнеса, държавата няма да спаси икономиката. Икономиката ще се спаси от силите на работодателите и хората, които работят“. Това коментира пред БНР икономистът проф. Даниела Бобева. Тя е категорична, че кризата катализира емоционалния потенциал

„Вносът и износът ще се намалят, ще имаме повече българска икономика. Българският бизнес и българските работещи ще ни извадят от кризата“, посочи тя. Според икономиста Европейският съюз е трябвало да има координиран отговор за справяне с кризата„ЕЦБ тръгна да спасява само страните от еврозоната“, отбеляза Бобева.

Проф. Даниела Бобева подчерта, че мерките у нас трябва да бъдат с облекчени процедури и навременни. Важна е и прозрачността, която ще гарантира ефективността. „БНБ излезе доста рано и навреме с добър пакет от мерки... Има голяма роля кои институции са по-бързи и кои имат по-голям капацитет, за да реагират на ситуацията“, изтъкна тя. По думите ѝ икономиките не умират, важно е как в такива ситуации ще реагират стопанските субекти.

„Имаме опит с кризите... Последната беше през 2009 година, когато растежът ни намаля с 5%. И при лош вариант на кризата сега не можем да очакваме спадове с повече от 5% за тримесечие. За второто тримесечие на тази година е възможен спад до 5-6%, но външните шокове ще изиграят голяма роля“, каза още тя.

За проф. Даниела Бобева най-доброто решение в такива ситуации е бързото адаптиране на фонда за безработица за подпомагане на хората, останали без работа, но „при нас е трудно, защото фондът ни е на дефицит“.  

„Малкият бизнес трябва да се приоритизира. Той ще пострада най-силно“, категорична е икономистката.

Facebook logo
Бъдете с нас и във