Банкеръ Daily

Общество и политика

Проф. Чорбанов ще представи българската COVID ваксина тази есен

"Ще представя българската ваксина срещу коронавируса тази есен на конгрес пред световната научна общественост." Това обяви имунологът проф. Андрей Чорбанов БАН, който беше и депутат от 45-ото Народно събрание от парламентарната група на "Има такъв народ" . Всяка държава, която има своя разработка, може да бъде много по-независима, смята Чорбанов.

Той допълни, че изискването е ваксината да има 2 форми - инхалационна и имунизационна. По думите му българската наука е свикнала към нея да има неглижиращо отношение. Чужди държави обаче имат интерес към техните разработки, а досега не са имали такъв интерес от нашата държава.

Според учения прекаралите заболяването и ваксинираните в огромна степен не разпространяват вируса и не трябва да носят маски. В голям процент хората, които са се разболели март-април миналата година, все още имат имунитет.

Вирусът на COVID-19 мутира бавно, в много малка степен. Все още обаче не знаем какъв е процентът на хората, които няма да бъдат засегнати от вируса. Никой не е застрахован, това обаче не трябва да променя начина на живот, заяви Чорбанов пред БНТ.

Не би следвало да опитаме да съставим кабинет, за да бъдем зависими след това от конюнктурните партии, посочи бившият депутат. Той очаква предстоящите избори да са по-честни, тъй като промените в Изборния кодекс ще го гарантират.

Facebook logo
Бъдете с нас и във