Банкеръ Daily

Общество и политика

Проф. Балтов реагира остро срещу анализа на НЦОЗА за смъртността

"НЦОЗА вие сте уникални! Следващата вълна ще я лекувате ВИЕ!".

С такъв емоционален пост във Фейсбук реагира директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов след огласения вчера анализ на Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА) за смъртността от COVID у нас и решенията, вземани в пандемията.

Липсата на чисти болници, т.е. които да лекуват от хронични заболявания и спешни състояния неинфектираните пациенти, е една от причините за отчетената рекордна смъртност, заяви директорът на центъра д-р Христо Хинков. Анализът бе възложен от служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров.

Стана ясно още, че България е на едно от челните места по смъртност, като няма уникален фактор, който да ни поставя на първо място, а става въпрос за комплекс от фактори. Три хипотези - първата е, че има уникален фактор, втората е, че здравната система се е справила лошо, което е най-вероятно. Третото обяснение е, че голяма група от хора не се е регистрирала като заразена и са починали в дома си.

"Анализът е статистически недостоверен! Първо и най-важно е колко са реално заразени и преболедували от Ковид-19? Едва след това може да се говори за смъртност, грешки и пропуски! За 15 месеца къде е изследването за истинския брой на преболедували? На 100 диагностицирани/15 починали е един процента смъртност, а на 500 диагностицирани/скрити и нерегистрирани/15 починали е съвсем друг процента! Това е първа и основна причина за тотално изкривяване на данните!", пише под поста си обаче проф. Балтов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във