Банкеръ Daily

Общество и политика

Проф. Балтов няма да влиза в политиката, ще съди "Пирогов"

Бившият изпълнителен директор на "Пирогов“ проф. Асен Балтов ще заведе съдебен иск срещу болницата заради уволнението си. Той смята, че отстраняването му е политическо. "Три са основанията за моето уволнение, като и трите са по времето, когато съм изпълнявал длъжността изпълнителен директор на "Пирогов". Накрая обаче пише, че съм уволнен като заемащ длъжността лекар, ортопед и травматолог", каза лекарят пред bTV. Той уверява, че не е имало случаи, в които да нарушава морални норми. Не ставало въпрос и за лични отношения, тъй като работил много добре с проф. Иван Поромански преди Поромански да стане шеф на лечебното заведение.

Балтов обясни, че е излязъл в болничен заради тежка хипертонична криза, което е наложило лечение. Това се случило дни преди смяната на борда на "Пирогов". Бившият шеф на столичната болница разказа как се е стигнало до уволнението му на 13 септември. За по-малко от един час е трябвало да отговори на шест въпроса. По думите му те целели да покажат, че е виновен за определени неща, за да имат основание да го уволнят дисциплинарно. Тези въпроси са приложени към неговия иск, който ще бъде заведен към "Пирогов".

Новият изпълнителен директор проф. Поромански обяви, че Балтов е уволнен заради неспазване на етичните норми и трудовия кодекс и заради това, че се е назначил за началник на операционния блок. "Не съм се назначил сам себе си. Ако това беше така, когато ме уволняваха, трябваше да ме уволнят от тази длъжност. Това е длъжност, която се заема след конкурс. Казах, че ще бъда съгласен да заема тази позиция до конкурс", обясни лекарят.

Във връзка с това, че преди време е изпратил писмо до ДАНС заради протестите в "Пирогов", той обясни, че е бил длъжен да го направи като директор, защото болницата е обект с национално значение и това е било изискано от него. От агенцията се интересували, защото се оказало, че зад протестите не стояла никаква синдикална организация. Колегите му нямало как да знаят, защото това е вътрешна информация между директора и агенцията. Неговият наследник на поста също бил длъжен да постъпи по този начин в такъв случай.

По повод твърденията, че ГЕРБ го подготвят за кандидат-президент, Балтов категорично отрече изобщо да влиза в политиката и дори, че с него са водени разговори: "На този етап не виждам смисъл, всички ме познават като лекар, аз и като директор не съм преставал да лекувам и да помагам на хората. Политиката е работа, която трябва да вършат политиците. Това в момента, което се тиражира, е по-скоро като една народопсихология - ето, виждате ли - Балтов е бил уволнен по обстоятелства, които изобщо не са чисти, политически...Аз бях и в Националния оперативен щаб, и във ваксинационния щаб, знаете какво се случи с тях, как бяха отречени." Бившият шеф на "Пирогов" каза още, че не очаква нищо хубаво от това, което е направил служебният здравен министър Стойчо Кацаров.

Facebook logo
Бъдете с нас и във