Банкеръ Daily

Общество и политика

Проф. Атанас Тасев: Първият азърбейджански газ се очаква през 2020-а

Първият газ от Азърбейджан се очаква да дойде през 2020 година. Това стана ясно от коментар на проф. Атанас Тасев пред БНР. "Известно е, че това е тръбен газ и зависи от газовата инфраструктура", обясни той по повод изказването на премиера Бойко Борисов, направено на Седмия глобален бакински форум в Азербайджан, че след 2020 г. една трета от потреблението на газ в България ще е именно азербайджански.

"Маршрутът, по който ще мине този газ, е Трансанадолският газопровод, който е през цялата територия на Турция. Плюс Трансадриатическия газопровод, които е в процес на строителство в момента. По план до края на тази година Трансанадолският трябва да бъде готов и през същия период трябва да бъде готов и Трансадриатическият, а за да може да стигне до нашата газопреносна система, знаете, че е в ход проектът интерконектор "Комотини – Стара Загора" и едва тогава можем да очакваме физическото постъпване на тези количества газ, които отдавна са договорени и планирани“, разясни още енергийният експерт.

Според него това се очаква през 2020 г. и съвпада с другите срокове, свързани със съобщението на руската страна, че прекратява транзита през Украйна.

"То се отразява елементарно, ние транзитираме около 17,5 млрд. куб. метра газ по Трансбалканския газопровод и затова получаваме годишно около 200 млн. лева. 14 млрд. буквално след няколко месеца ще бъдат отклонени от Трансбалканския газопровод. Защото първата тръба на "Турски поток" вече е на турска територия и може би до седмици ще бъде врязана в Трансбалканския газопровод в района на Люлебургаз, поради което 14 млрд. автоматически отпадат", обясни Тасев последиците, ако намерението на "Газпром" да спре транзита на газ през България се реализира.

Той напомни, че до 2022 г. руската страна е задължена да доставя газ за страната. И в момента това повече го безпокояло, отколкото дали ще продължи транзита и как ще продължи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във