Банкеръ Daily

Общество и политика

Проф. Аргирова: Смъртните случаи продължават да са от Делта

"Не съм чула досега за починал човек от Омикрон. В момента сме в положение на едновременна циркулация на Делта и Омикрон. Смъртните случаи продължават да са от Делта." Това заяви вирусологът проф. Радка Аргирова. Съветникът на премиера по здравни въпроси посочи, че основната цел на новия план за борба с пандемията е превенция и намаляване на натиска върху здравната система. В него България условно е разделена на 6 клъстера от области, в които ситуацията с коронавируса ще се следи поотделно. Допълнителни мерки ще бъдат въвеждани там, където е нужно. 

"Подходът е към всички в обществото. Този план се отличава с това, че имаме повече отговорност от страна на областните щабове. Ако имаме в Добрич някаква ситуация, там трябва да се вземат мерки, които няма да се взимат в Гоце Делчев", обясни проф. Аргирова пред NOVA. Според нея с новия план има предвидимост, а хората могат да следят тенденциите и да са подготвени хората. Тя изрази надежда, че няма да се стига до запълване на интензивните легла до над 80%.

"Боя се, че не се спазват мерките – маски, дезинфекция. Боя се за възрастните хора, особено ако не са ваксинирани", каза още вирусологът. По думите ѝ вирусът се предава много повече при децата, но те го прекарват по-леко и в повечето случаи не разбират: "Те го пренасят, тук е опасността. Те имат баби, дядовци. В групата на най-малките няма данни, които да ни притесняват."

Според проф. Аргирова сертификатите за антитела трябва да отпаднат. "Чисто българско наше произведение са сертификатите за антитела", отбеляза тя. Също така е на мнение, че на хората с фалшиви сертификати трябва да бъде даден шанс да се ваксинират.

Здравният съветник на премиера коментира и бустерните дози: "Преди около 10 дни се появи в научните среди идеята, че трябва да се смени подходът и да не се правят непрекъснати бустери. Но трябва да видим колко устойчив ще е Омикрон. Според вирусолозите това ще е или последен, или един от последните варианти. Тогава е възможно да се направи универсална ваксина. Не е изключен и друг поход. Да се види в коя част на света какъв вариант е доминиращ и да се подготви такава ваксина."

По повод протеста срещу зелените сертификати, Аргирова смята, че участниците са били сериозно заплашени от заразяване: "40-50% може би ще се заразят. Как ще го изкарат - не знам. Не е тайна, че между тях има ваксинирани."

Facebook logo
Бъдете с нас и във