Банкеръ Daily

Общество и политика

Проф. Ангел Димитров: Колегите от Скопие едностранно сложиха край на разговорите

Вече повече от 5 месеца минаха от последното заседание - то беше в София в края на ноември миналата година - на двустранната историческа комисия по историческите и образователните въпроси на България и Република Северна Македония.

Не е ясно кога ще е следващото заседание, но напоследък се забелязва активизиране на медийните изяви на съпредседателя на комисията от страна на Скопие - професор Драги Георгиев. Успоредно с активизирането на политическите изказвания за страната ни в контекста на предстоящите избори в съседната ни държава.

Професор Георгиев изненада с някои свои тези - като например, че българската страна не е права да твърди, че неговият екип едностранно е прекратил работата на комисията. Нещо, което още тогава съобщи професор Ангел Димитров, съпредседателят от българска страна.

Днес проф. Димитров отново подчерта категорично, че разговорите в смесената комисия са прекратени едностранно и безусловно от страна на колегите от страна на Северна Македония.

„Желание от страна на колегите за някаква редовна връзка не съм забелязал“, каза той пред БНР. И допълни: „Не са разгледани наши бележки за техните учебници. Вече 4 месеца от страна на нашите колеги не сме получили отговор на изпратения от нас протокол за последната среща“. Според него в предизборна обстановка (в Северна Македония – бел. ред.) България задължително застава в центъра на общественото внимание.

„Пречките за работата на съвместната комисия са няколко – една от тях е, че в основата това е нетърпимостта на нашите колеги към термина „обща история“, който е заложен в самия Договор за приятелство и добросъседство. По този начин те искат да ревизират самия договор, да го заменят със „споделена история“…Споделена история може да имаме само с днешната Република Северна Македония, но не и в исторически план“, отбеляза проф. Димитров.

Вчера съпредседателят на Съвместната българско-македонска комисия по историческите и образователните въпроси Драги Георгиев заяви, че Гоце Делчев е загинал за Македония и не може да бъде отделен от македонския народ. В интервю за македонската телевизия ТВ 24 той обяснява, че преговорите в комисията са в застой заради споровете около личността и делото на Гоце Делчев. „Невъзможно е да бъде постигнато решение, когато членове излагат аргументи, че Делчев е българин или македонец”, подчертава Драги Георгиев.

„Той е най-големият национален герой на македонския народ, убедително е на първо място, след това са всички други. Невъзможно е Гоце Делчев да бъде отделен от македонския народ. България има Васил Левски, Христо Ботев. Гоце Делчев няма това място в България, което има в Македония. Съвсем заслужено той е най-големият исторически мит и национален герой на македонския народ“, каза още Георгиев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във