Банкеръ Daily

Общество и политика

Проф. Анастас Герджиков остава ректор на Софийския университет

​Членовете на Общото събрание на Софийския университет решиха проф. Анастас Герджиков да остане ректор на Алма матер. 

Това стана след като проф. Герджиков ги запозна с мотивите си да се кандидатира за президент на Република България на заседанието им днес, което се е провело онлайн. Той изразил готовност веднага да подаде оставката си, ако Общото събрание смята, че кандидатурата му е повлияла негативно на Софийския университет.

Членовете на Общото събрание подкрепили ректора и изразили общо мнение, че трябва да продължи мандата си, съобщават от Софийския унивеситет.

Общото събрание на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се проведе в съответствие с противоепидемичните мерки в онлайн формат. В заседанието на върховния колективен орган на университета участваха 336 регистрирани участници.

Заседанието се проведе при следния дневен ред:

Промени в съставите на комисиите на Общото събрание; Годишен отчет на Ректора за състоянието на Университета; Годишен отчет за дейността на Контролния съвет; Годишен отчет на Университетския обществен застъпник; Попълване на състава на Академичния съвет. След гласуване предложената в предварителния дневен ред точка за промени и допълнения в Правилника за устройството и дейността на Софийския университет беше отложена за следващото присъствено заседание на Общото събрание. Общото събрание прие годишните отчети на ректора, контролния съвет и университетския обществен застъпник. В следващите дни членовете на Общото събрание ще проведат таен избор за попълване на състава на Академичния съвет на Софийския университет от квотата на студентите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във