Банкеръ Weekly

Общество и политика

Проевропейските нацисти срещу проруските терористи

Страховити неща се случват в Украйна. Признатите за борци за независимост от Европа и САЩ крайнодесни наказателни отряди, които поставиха на власт сегашното немощно правителство на страната, решиха да дадат урок на подкрепящите независимостта от Киев проруски терористи. И на 2 май им устроиха масова клада във вече овъгления пететажен дом на профсъюзите в Одеса. Сред изгорелите имаше бременна жена и член на местния парламент. А екзалтираната тълпа от футболни агитки (както се разбра от обясненията на властите) гледаше очаровано как горящи тела се опитват да се спасят от пламъците.


Владимир Чаплин - участник в управителното тяло на одеския музей за еврейска история, сподели, че ужасяващото деяние му напомня погромите срещу евреите по царско време през ХIХ и началото на ХХ век. Николай Скорик - бивш губернатор на Одеса, подчерта в интервю, че е крайно време "да престанат да се делят хората на два лагера - сепаратисти и защитници на целостта на Украйна, ако не искат да свършат като Югославия". Олег Губар - одески историк, който критикува централната власт в Киев, подчерта, че "напрежението се натрупва от дълго време и днес е достигната точка, от която няма връщане", защото хората "няма да простят случилото се".


Официална Москва определи палежа като "геноцид", в който "фашисти" преследват етнически руснаци в Източна и Южна Украйна. Администрацията на щатския президент Барак Обама пък, след неколкодневен размисъл, се задоволи да сподели, че е "изключително обезпокоена" от задълбочаването на размириците в източната и южната част на страната и че "събитията в Одеса подчертават драматично необходимостта от деескалация на напрежението в Украйна". Киев хвърли вината върху местната милиция и местната управа и смени шефовете им. Което не попречи на Владимир Кириев - баща на четири деца, който станал неволен свидетел на кошмара, да попита: "Кой избра това правителство? Те се самоизбраха."


Няколко дни по-късно убийства имаше и в Мариупол, а на 10 май там бе обявен траур за загиналите при сблъсъците между "руските сепаратисти" и военните формирования, изпратени да прочистят Украйна от тях.


В тези условия Русия проведе бойни учения на 8 май, в които руски атомни подводници направиха два успешни опита за изстрелване на балистични ракети, а руски бойни самолети отблъснаха въображаема атака с ядрено оръжие. Ден по-късно в Москва се състоя грандиозен показен парад в чест на победата над фашистка Германия, а по-късно президентът Владимир Путин отскочи до Крим, за да почете и тамошните тържества. Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен се оплака, че не забелязва 40-хилядната руска армия да се е изтеглила от източната граница с Украйна, както е обещал Путин. За което руски военни му поставиха диагноза "късогледство" и му препоръчаха да сложи очила.


На 11 май пък започна провеждането на референдуми за независимост на Донецк и Луганск, срещу които се обяви проформа дори руският президент. Участниците в него ще трябва да отговорят с "да" или "не" на въпроса: "Подкрепяте ли самостоятелно управление на Народна република Донецк?" Западът вече обяви, че няма да признае допитването за легитимно и заплаши Русия с поредната порция санкции, ако приложи кримския сценарий и към Източна и Южна Украйна. Бунтовниците пък казаха, че ще признаят резултатите от референдума, независимо колко хора ще участват в него. Мая Косянич - говорител не еврокомисаря Катрин Аштън, подчерта, че проруските организатори на допитването нямат достъп до изборните регистри, нито до друга изборна инфраструктура, "затова то няма демократична легитимност и само ще влоши още повече положението в Украйна".


Всъщност по въпроса за легитимността може дълго да се спори. Преходното правителство в Киев бе заченато в грях и има доста спорна легитимност. Изстъпленията в Одеса и в известна степен - в Мариупол, напомнят притеснително за едни отдавна отминали мрачни времена. Присъединяването на Крим към Русия е незаконно и няма да бъде признато от международната общност. Затова пък масовите подслушвания на Националната агенция за сигурност на САЩ, включително на правителствени глави, са законни, защото имали за цел да предотвратяват евентуални терористични атаки. В тази мрежа от двойни стандарти обикновените хора трудно могат да се ориентират, но от човешка гледна точка те осъждат масовите убийства като недопустими за държава, която претендира за европейски ценности. Дори емблемата на американската дипломация Хенри Кисинджър коментира от страниците на "Уошингтън поуст", че "демонизирането на Путин не е политика, а знак на липса на политика".

Facebook logo
Бъдете с нас и във