Банкеръ Daily

Общество и политика

Проектът за обновлението на пл. "Вацлав Хавел" вече е готов

Идеята на Софийския дискусионен форум площадът, които се намират между бул. “Евлоги и Христо Георгиеви” и улиците “Шипка” и “Асен Златаров”, да бъде наречена известния чешки поет, драматург и дисидент, а в ново време и президент на Чехия Вацлав Хавел, е на път да се реализира. Проектът за обновлението на пл. "Вацлав Хавел" вече е готов.

Гражданската организация нарича неформално идеята си #СЪРЦЕТОПЪТУВА, за да даде знак за една нова демократична субкултура, готова да премине националните граници. “Идеята се зароди още 2017 г., когато нашата инициатива имаше идея да наименува заедно със Столичната община някои от новите станции на метрото от третия метродиаметър, по-специално тази до бул. “Прага”, каза пред Радио София инж. Петър Стойнев, председател на Софийския дискусионен форум.

Идеята тогава не се реализира, но пък така разбират, че трябва да запознаят по-добре младите хора с личността и дейността на Хавел. Така през същата 2017 г. преиздават най-известното есе на Хавел - “Властта на безвластните”, което излиза с нов превод на Мартин Младенов.

“Вацлав Хавел за мен е едно много светло име. Един съвременен мислител и изключителен визионер. Той е драматург, човек, който беше приятел с Лу Рийд и “Ролинг стоунс”, казва инж. Стойнев.

Идеята за обновлението на площад „Вацлав Хавел“ съдържа предвиден творчески синтез, изразен в характерна интерактивна обемно пространствена форма. “Сърце” в подножието на разкошно дърво. Пространството около него е предвидено да е отворено, а за своеобразни постаменти на бъдещите пейки около Сърцето да се използват стъпалообразните нива, които така или иначе остават, за да съхранят дървото.

Проектът е с автор арх. Юлия Величкова. За осъществяване на идеята за скулптурната фигура/синтез/ "Сърце" е поканен чешкия артист Курт Гебауер, самият автор на характерния проект в Прага, "Сърце" в памет на Хавел.

“За Хавел любовта е важна и то не само личната, а любовта между хората. Винаги към своя подпис той добавяше и едно сърце. Така сърцето във времето беше прието като символ на самия Вацлав Хавел.

Към края на президентския си мандат имаше едно голямо неоново сърце на самия дворец. Когато почина Хавел, и хората поставяха свещи, восъкът беше претопен и пак сърце направиха, което пътуваше из Чехия”, допълва Мартин Младенов - член на Софийския дискусионен форум, който живее в Прага и темата за Хавел му е близка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във