Банкеръ Daily

Общество и политика

Проектът Традуки ще популяризира българските автори в Европа

Правителството продължава подкрепата за проекта Традуки, който популяризира българските автори в Европа, съобщиха от пресцентъра на Министерския съвет. Кабинетът предлага на Народното събрание да ратифицира Анекс към Рамково споразумение за проекта Традуки относно подкрепа и посредничество за проекти в областта на превода в Югоизточна Европа и присъединяването на Министерство на културата към проекта за периода от 1 януари тази година до 31 декември 2020-а. Анексът  беше подписан от българската страна на 14 декември миналата година в София от заместник-министъра на културата Амелия Гешева. От страна на проекта Традуки подпис под документа положи г-жа Антие Контиус, директор на Фондация "Самуел Фишер", която управлява проекта.

Това ще позволи българската страна и в частност книжният сектор (автори, издателства, литература, превод, библиотеки, панаири на книгата) да имат значителни предимства от присъединяването на България към Европейската мрежа за литература и книги Традуки като равноправен член. Това ще става чрез подпомагане участието на българските книгоиздатели в международни панаири на книгата, възможност за български автори да представят произведенията си на европейска сцена, популяризиране на българските автори и произведения чрез превод на разнообразни езици, популяризиране на националната ни литература чрез участие на български автори, преводачи, издатели, библиотекари и критици в срещи и представяния в Европа.

В проекта Традуки участват културните ведомства на редица европейски държави, както и страни като Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Лихтенщайн, Северна Македония, Черна гора. С присъединяването на Министерството на културата ще се подпомага участието на българските книгоиздатели в международни панаири на книгата и ще се популяризират български автори и произведения чрез превод на различни езици.

Проектът предвижда още обмен на опит в областта на превода на белетристика и научно-популярна литература, както и възможност за популяризиране на българската съвременна детско-юношеска литература.

Facebook logo
Бъдете с нас и във