Банкеръ Daily

Боряна Димитрова от "Алфа Рисърч":

Проектът на Кирил Петков и Асен Василев е антипод на ИТН

Трябва да се търси фигура, която да е приета от традиционните симпатизанти, твърдото ядро на ГЕРБ категорично. Една широка кандидатура, иначе може да накара това твърдо ядро да се разколебае, демотивира и избирателите на ГЕРБ да не отидат на изборите изобщо. Много е важен изборът на кандидата, защото той е нещо като локомотив, водач на тяхната листа. От силата на кандидат-президентската двойка ще зависят и резултатите и в президентските и в парламентарните избори. Това коментира пред БТВ политологът Димитър Ганев.

Той и социологът от „Алфа Рисърч“ Боряна Димитрова анализираха политическите нагласи преди предстоящите парламентарни и президентски избори.

„Проучванията показаха, че хората смятат именно „Има такъв народ“ за основен виновник за несъставянето на правителството от последния парламент – анализира Ганев. - Другата причина за сериозното разместване на пластовете е появата на нов играч за предстоящите избори. Реално, сега голямата разлика ще е нов политически субект в лицето на „Продължаваме промяната“.

"Ако в предишните два парламента имаше една формация, извоювала си статута на формация, която да легитимира следващ редовен кабинет – ДБ, сега ситуацията ще бъде различна. Сега ДБ губи от това и хората на Петков и Василев са друг субект, който може да легитимира новия кабинет. Заради това и съм оптимист, че е възможен консенсус на по-високо ниво и има по-голям шанс в следващото събрание да бъде избран парламент. Има и умора у избирателите, които искат ново правителство“, обясни той.

„Причината за отстъпването на ИТН е неумението да се водят политически разговори от тяхна страна, които да водят до съставяне на правителството – анализира социологът от „Алфа Рисърч“ Боряна Димитрова. - Около 60 процента от електората очакваха съставяне на правителство и основната отговорност за това бе на първата политическа сила. Формацията бе натоварена с големи очаквания и случилото се доведе до огромни разочарования".

"Сега, реално, виждаме един сърдит лидер, който през Фейсбук се кара по-често. Това е неговата стратегия. Един изолиран лидер – Слави Трифонов. От друга страна, в новия играч виждаме един лидер - Кирил Петков, който пръска усмивки, чар, не се притеснява като го заливат с вода и съблазнява с мекици. От една страна стои антисисетмната партия, която иска да изчегърта, да срине системата, стария строй. От друга страна – Петков и хората му правят точно обратното. Готови са да разтворят дори разграничителни линии", обясни тя.

Нека видим и към кого се обръщат. Слави към сърдитите и гневните, които искат да наказват политиците, хората губещи от прехода. Петков се обръща към градската десница, тези които казват: „Сега е нашия час, искаме да просперираме“. Слави с това се вписва в класическия популизъм, който се опира на антисистемата, референдумите и който казва: „Ние залагаме на професионализма“, и заради това на тази носталгия в чужбина. Петков разтваря ветрилото на възможоностите с технократски популизъм – можем с всички, можем да работим, грабни момента сега, сега излизаш на сцената. Става дума за коренно различни проекти, които прегрупират пространството. В предстоящите избори водещи са парламентарните. На 90 процента е ясно, че сега ще се състави кабинет с първи или втори мандат. Битката за първото и второто място ще е ключова в тези избори, за да не се стига до трети мандат. Тук идва и ролята на президента", смята социологът.

До голяма степен ще има друг тип разделителна линия. Чака ни една доста по-сложна кампани, заключиха експертите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във