Банкеръ Daily

Диана Ковачева:

Проектът на ГЕРБ за конституция превръща омбудсмана във фигурант

В специалната глава в проекта на ГЕРБ за нова конституция, посветена на омбудсмана, институцията на обществения защитник се изпразва от съдържание. Това каза омбудсманът Диана Ковачева.

По този повод тя коментира, че отнетите правомощия превръщат омбудсмана във фигурант и лишават гражданите от защита. Според новите текстове омбудсманът няма право да се намесва, когато некоректни работодатели, частни съдебни изпълнители, фирми за бързи кредити, колекторски фирми нарушават основни права и свободи на гражданите, поясни Ковачева пред БНР.

Досега действащият текст, с който се дава един широк мандат на омбудсмана да се застъпва за всички права и свободи на гражданите, е заменен с текст, в който омбудсмана е сведен до обикновен наблюдател на правата и свободите на хората, без да се дава възможност той да се застъпва за правата и свободите на гражданите. Според Венецианската комисия правото на достъп до защита от страна на омбудсмана допълва правото на справедлив процес. За мен е необяснимо това внимание към институцията на омбудсмана, при положение че тези текстове не укрепват защитата на основните права и не дават гаранции за по-добра защита на гражданите, а отнемат правомощия на омбудсмана, заяви  омбудсмана.

Тя изтъкна, че в момента институцията в България се ползва от най-високия възможен правозащитен статут А. В критиките си към проекта Ковачева обърна внимание, че се въвежда индивидуалната конституционна жалба, но гражданите не са споменати като субект, който може да сезира Конституционния съд.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във