Банкеръ Daily

Общество и политика

Проектът на ГЕРБ - следващи промени в Конституцията ще се одобряват с референдум

Проектът на ГЕРБ за нова конституция вече е качен на сайта на Народното събрание. Той е внесен от управляващата партия с гласовете на 127 депутати.

В преработения от ГЕРБ проект е добавен и преамбюл, който не се различава съществено от този в текста на сега действащия основен закон: "Ние, народните представители от Седмото Велико Народно събрание, в стремежа си да изразим волята на българския народ, като обявяваме верността си към общочовешките ценности: свобода, мир, хуманизъм, равенство, справедливост и търпимост". Новото е:  обявяваме верността си към националните, европейските и общочовешките ценности". Както и към "в стремежа на депутатите да създадат демократична, правова и социална държава" се добавя: "която утвърждава националните ценности и традиции".

Променен е текстът от първоначалния проект, в който националният герб не е описан детайлно. И в текста на сегашната конституция описанието не е изчерпателно, което става повод за полемики още по времето на 37-ото Народно събрание.

Както и в първия вариант на проекта, се предлага да отпадне Великото народно събрание и обикновен парламент да може да приема нова конституция и съществени промени в действащата. Това се съчетава с намаляване на броя на депутатите от 240 на 120.

А след това ще трябва промените да бъдат одобрени и на национален референдум от повече от половината от гласувалите избиратели при участие на не по-малко от половината от тях.

Facebook logo
Бъдете с нас и във