Банкеръ Weekly

Общество и политика

ПРОЕКТЪТ ДОН ЩЕ ЗАВЪРШИ ПРЕДИ ПРИВАТИЗАЦИЯТА НА БТК


Изграждането на цифрова мрежа в страната, или т.нар. проект Дон, ще приключи през тази година. Както е известно, той се финансира от ЕБВР, ЕИБ и Световната банка и ще повиши цената на БТК, чийто купувач също трябва да се определи до края на годината. Междувременно бе решен въпросът и с втория лиценз за GSM оператор. Той ще бъде даден на Мобиком - съвместно дружество на БТК и английската Кейбъл енд Уайрлес. Другият вариант бе лицензът да се предостави директно на БТК, която след приватизацията си да преотстъпи разрешението на друга компания. Нищо чудно обаче и на Мобиком да се наложи да се лиши от единия си лиценз, като се има предвид изискването на Европейския съюз за минимум три оператора на мобилни мрежи в една страна.


От няколко години насам Българската телекомуникационна компания участва и в много международни проекти, които имат за цел да осигурят модерни връзки с целия свят. През 1994 г. бе изградена наземна спътникова станция Интелсат тип А, осигуряваща цифрова връзка с Канада, ЮАР, ОАЕ и някои страни от Западна Европа като Швеция, Великобритания и Испания. Сега се изготвя втора подобна станция, която ще бъде насочена към спътник над Индийския океан и ще покрива Индия, Япония, Китай, Корея, Сингапур... Друг важен проект е Трансбалканската линия - цифрова магистрала с обща дължина от около 1600 км, която свързва Истанбул, София, Скопие, Тирана и Бари, Италия. Тя вече е в експлоатация с изключение на отсечката между Тирана и Бари. Заедно с телекомуникационните оператори на Гърция, Румъния, Кипър, Словакия, Чехия и Унгария БТК участва и в проекта Трансевропейска мрежа, която ще осигури цифрова връзка между двете крайни точки на линията Чехия и Кипър.


БТК изгради и цифрова връзка между София и Русе, която разполага с над 7500 цифрови телефонни канала. Тя участва и в подводно-оптичната мрежа под Черно море. Освен от националните оператори от региона тази мрежа се използва и от други компании като Дойче Телеком, Ростелеком, Ем Си Ай и др. Необходимо е да се отбележи, че БТК е закупила преносни капацитети и в редица други подводни кабелни системи в Черно море, Средиземно море и Атлантическия океан, които подсигуряват връзки със страни от Близкия Изток, Западна Европа и Америка.


Предстои осъществяването на цифрова връзка между България и Гърция, като на наша територия ще бъде положен кабел с дължина от 120 километра. Проектът се финансира от БТК и от програма ФАР, а отсечката на гръцка територия до Кавала е вече изградена от гръцката телекомуникационна компания ОТЕ. Очакванията са линията да бъде завършена до края на 1999 година. Предвижда се изграждането на още една линия до Гърция, която ще минава през Петрич и ще е с дължина от 250 километра.

Facebook logo
Бъдете с нас и във