Банкеръ Daily

Общество и политика

Проектът ДОМИНО за дуално обучение е истинска история на успеха

Днес над 800 ученици от 32 професионални гимназии се обучават по осем професии, а над 170 водещи български и чуждестранни фирми им осигуряват практика и трудов договор.

Истинска история на успеха - така президентът на Швейцария Дорис Лойтхард оцени изпълнението на първите две години от петгодишния проект "Швейцарска подкрепа за въвеждане на принципите на дуалното обучение в българската образователна система" (ДОМИНО), обявиха от пресцентъра на Министерството на образованието и науката след срещите й у нас.
Пред участниците в заключителната сесия по проекта Дорис Лойтхард е посочила, че в Швейцария дуалната система работи успешно и 75 процента от младите хора се насочват към професионално образование.
Имаме шанс да се учим от най-добрите, е заявил вицепремиерът Томислав Дончев, който е благодарил, че Швейцария не само инвестира средства в съвместния проект, но и предава опита си.
Качествените резултати в образованието идват с партньорство, е посочила заместник-министърът на образованието Таня Михайлова. По думите й проектът ДОМИНО е изключително успешен - при предвидено включване на 15 училища, в него участват 32 професионални гимназии.
С 3.5 млн. швейцарски франка проектът ДОМИНО подкрепя реформите в българската система на професионалното образование чрез въвеждането на съвременни методи на базата на българските традиции и черпейки опит от Швейцария, която има световно призната система на дуално обучение и едно от най-ниските нива на младежка безработица в света.
През 2015 г. ДОМИНО започва с 81 български ученици в две гимназии по две професии. Днес над 800 ученици от 32 професионални гимназии се обучават по осем професии, а над 170 водещи български и чуждестранни фирми им осигуряват практика и трудов договор.
С всяка учебна година се увеличават часовете за практика на учениците в реална работна среда, като накрая на обучението си те прекарват два дни от седмицата в училище, а в останалите три работят на трудов договор срещу заплащане в предприятията, включени в системата на дуалното образование.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във