Банкеръ Daily

Общество и политика

Проектозаконът за извънредното положение ще бъде готов до края на деня

До края на деня ще бъде готов проектът за закон, касаещ мерките по време на извънредно положение. Това съобщи министърът на правосъдието Данаил Кирилов. Законът трябва да съдържа най-интензивните мерки, които ограничават по-сериозно правата на личността, посочи Кирилов. Предложението засега е формулировката да бъде до прекратяване на обявеното извънредно положение, без дата. Ако няма друго решение на Народното събрание, този ден е 13 април, допълни правосъдният министър. Той е категоричен, че ограничителните мерки до момента по никакъв начин не засягат основни права на гражданите.

Законът за извънредното положение ще уреди мораториума върху процесуални срокове, започнали да текат по висящи производства, преди обявяването на извънредно положение на 13 март. "Мораториум върху процесуалните срокове би успокоил страните в различни производства, че ще могат спокойно да упражнят правата си след приключването на извънредното положение. Това е един от малкото въпроси, които изискват законодателна уредба през изричен закон" поясни още Кирилов пред БНР. А спирането на процесуални срокове ще бъде факт в момента, в който Народното събрание потвърди това. Висящите съдебни производства бяха отложени с предходно решение на Висшия съдебен съвет, припомни министърът на правосъдието.

"В момента в съдебните сгради няма висящи дела, освен тези за които изрично е посочено с оглед на техния характер. Съдийската колегия на ВСС подробно е дала указания на съдилищата по отделните видове дела и основно по тези, които няма как да не се поставят за разглеждане. Тези дела обаче са ограничен кръг. Могат да се гледат в една единствена съдебна зала, близо до входа и без струпване на лица участници в тези производства"  уточни  Кирилов.

Мерките срещу разпространение на коронавируса предвиждат минимален достъп на външни лица в съдебна зала. "На гледането на мерките за неотклонение няма да бъдат допускани такива. Максимално ще бъдат ограничени конвоите на задържани лица, спрени са свижданията в местата за лишаване от свобода, отбеляза правосъдният министър. Тези мерки ги прилагаме повече от две седмици. Имаме натрупване на напрежение - то е обяснимо, но затворената администрация се справя добре. Поддържа се добра и висока хигиена. Не сме забранявали извеждането на открито пространство, където лишените от свобода най-много контактуват, но смятаме, че и там във възможна степен се спазва по-голяма дистанция между затворниците", каза правосъдният министър.

Facebook logo
Бъдете с нас и във