Банкеръ Daily

Драгомир Заков:

Проектокабинет „Василев“ никога не е обсъждан, не се стигна дотам

Проектокабинетът „Василев“ никога не е обсъждан, тъй като не се стигна дотам. Това каза пред БТВ военният министър в оставка Драгомир Заков. 

Той е чул от медиите, че името му се е завъртяло като предполагаемо за премиер. „Това е в сферата на спекулациите, трябва да се съсредоточим над това, което предстои. Поел съм конкретен ангажимент в конкретен сектор. Смятам, че в последните 4 месеца свършихме сериозна работа. Ако се разчита на моята експертиза в този или друг ресор, бих си свършил работата“, добави Заков.

Министърът в оставка смята, че за България най-важно е да има работещ парламент.

„Правителство винаги ще има, въпросът е дали редовно, или служебно. Надявам се да имаме редовно правителство, защото това означава и действащ парламент. Ролята на парламента е изключително важна. Има сериозни закони, които трябва да се приемат“, коментира той.

Според него сигурното е едно - войната ще свърши на масата на преговорите, а Украйна ще е в силната позиция. 

„Моето виждане е, че войната е и близо, и далеч. Ако гледаме географски, е доста близо. Рисковете са изключително високи, не само военни. Говорим за хибридни и кибер рискове, но военна заплаха за България няма. България е достатъчно добре защитена в рамките на НАТО“, посочи Зрагомир Заков.

Той вече е подписал наредбата за увеличението на заплатите на военнослужещите.

"То ще е между 16 и 25%, като най-голям процент ръст ще има за уязвимите групи, а именно за войнишките длъжности. Предвижда се и около 3 пъти увеличение на т.нар. „квартирни“. В момента, по думите му, за гарнизон „София“ сумата е „доста скромна“. „Поне 4 пъти под пазарната цена на един апартамент под наем. Предвиждаме увеличение в рамките на около три пъти за гарнизон „София“ специално“, посочи Заков.

Той отбеляза, че и цивилните служители ще получат увеличение. Като причина за отлива на военнослужещи от Българската армия, Заков посочи, освен заплатите, и ръждясалата техника и лошите условия на труд.

„По време на COVID армията беше стабилен работодател и имаше прилив на кадри. Сега заплатите в частния сектор нарастват по-бързо и има естествена вълна на излизане от системата“, посочи още министърът в оставка.

За него превъоръжаването на армията ни е много закъсняло. „Модернизацията е ключова, десетилетия бяха изпуснати, сега трябва да наваксваме много бързо. Трябва да се хвърлят много средства в кратък период . Ключово е завършването на целия проект F-16. Самолетите вече са на поточната линия, поне първите 8. Очакваме офертата на американците за вторите 8 всеки момент. До 2028 г. би трябвало да имаме ескадрила с F-16, която да можем да ползваме“, каза още Драгомир Заков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във