Банкеръ Daily

Отчет на здравното министерство:

Продължителността на живота у нас е най-малка от всички в ЕС

Продължителността на живота у нас е най-малка от всички страни в Европейския съюз, а детската смъртност е сред най-високите. С тази обезпокоителна информация започва отчетът на служебния здравен министър Стойчо Кацаров. 

От документа става ясно, че пациентите доплащат почти половината от стойността на оказаната им медицинска помощ. Ние сме и втората страна с най-малък брой медицински сестри, а налице са тежки регионални диспропорции в предлагането на медицинска помощ и несправедливо разпределение на средствата между отделните медицински специалности.

В отчета е посочено, че през 2019 г. България е била на първо място в света по смъртност с коефициент на обща смъртност - 15.5. За 2020 г. този коефициент вече е 17.8, а за първите 5 месеца на 2021 г. надминава 21. Загубилите живота си от коронавирус у нас е два пъти по-висок от средния в ЕС. Въпреки това продължаваме да сме последни по брой поставени ваксини спрямо останалите европейски държави, е посочено още в отчета. Стойчо Кацаров изтъква, че след идването на служебното правителство на власт са успели да осигурят доставката на ваксини до всяка община и логистичен център в страната. Така от 11 май досега (четири месеца) са поставени 600 хиляди ваксини.

За пореден път здравният министър подчертава, че до 11 май възрастните хората с тежки болести не са били приоритет на ваксинационния план. Като това е една от причините за високата смъртност, регистрирана от началото на годината, смята той и посочва, че дори хората, настанени в домове за възрастни, са ваксинирани само наполовина. По тази причина е дал приоритет на имунизацията на възрастните хора и тези с тежки хронични заболявания. Така за периода от 11 май до 10 юни са поставени ваксини на 427 816 души над 60-годишна възраст, докато за времето от 1 януари до 11 май са били поставени ваксини на 454 352 души над 60-годишна възраст, е посочено в отчета.

Стойчо Кацаров смята, че скандалите около закупуването на ваксините, хаотичните решения по управлението на кризата, в това число и на ваксинациите, са причината в страната да се създаде негативна нагласа срещу ваксинациите. За това служебното правителство е започнало информационна кампания за популяризиране на ползите от ваксинацията срещу коронавируса. 

Сгрешени сертификати 

Здравният министър отчита, че е заварил над 5000 души с погрешно издадени сертификати и липсваща процедура за поправянето им. Служебното правителство е създало процедура за отстраняване на грешки във вече издадени сертификати, организирало е издаването на електронен сертификат за ваксинирани, тествани и преболедували (зелен сертификат), а България е станала една от първите стани в ЕС, която го валидира и българските граждани, които са ваксинирани и така те могат да пътуват с него без ограничения след 1 юни.

Медико-статистическата информация не е събирана систематично

Стойчо Кацаров твърди, че медико-статистическата информация не е събирана систематично и има големи празноти. Нямаме дори приблизителна оценка на броя на българите, които вече са се срещали с Covid-19, а по брой на направените тестове България е на последно място в ЕС. За това е направено сероепидемиологично проучване и кръстосан анализ на данните за броя на българските граждани, които вече са се срещали със SARS-CoV-2, за да има точна прогноза кога страната ни би могла да постигне колективен имунитет (преболедували, имунизирани, срещнали се с вируса), отчита здравният министър.

Ваксини има за следващите две години 

В отчета е посочено още, че са осигурени ваксини срещу коронавирус за следващите две години - 2022/23. Стартирана е и процедура за получаване на съгласие от ЕК и производителите на ваксини за даряване на определени количества от тях на страни от Западните балкани и Източна Европа, ако потребностите на страната ни са задоволени. Вече са направени дарения на 172 500 ваксини на Бутан, на Босна и Херцеговина - 50 000 ваксини, на Северна Македония - 51000 ваксини (в процес на изпълнение), на Бангладеш - 271 000 ваксини.

Дигитализация в здравеопазването

Здравният министър отчита, че е наследен План за възстановяване и устойчивост, в който повече от половината средства в сектор "Здравеопазване" са били насочени към поставяне на топлоизолации и строителни дейности. След преработката му фокусът сега е насочен към дигитализация в здравеопазването, телемедицина, въвеждане на иновации и нови технологии.

Планът предвижда изграждане на центрове за лечение на мозъчно-съдова болест и център за обучение на специалисти, изграждане на система за спешна помощ, с използване на въздушен транспорт, като закупуването на хеликоптери и всичко необходимо за функционирането на системата. Фокус е поставен и върху достъпа до здравеопазване в регионите, както и на подпомагането на доболничната помощ.

Промените

Стойчо Кацаров отчита, че са направени промени в над 20 от съществуващите медицински стандарти, с цел намаляване на административната тежест и създаване на повече възможности за увеличаване на възнагражденията на лекари, медицински сестри и друг персонал на лечебните заведения. Изброява и промени в нормативни актови с цел подобряване на специализацията на младите лекари, акредитацията на лечебните заведения, въвеждането на електронни рецепти, които стартира изцяло от 1 юни.

Проверките и нарушенията в болниците 

Като свой успех министърът отчита и проверките направени в държавните болници, които са установили редица нарушения. До момента са установени злоупотреби с клинични пътеки и източване на НЗОК, като само в болница "Лозенец" те са в размер 374 523 лв., в "Пирогов" на стойност 1 680 005 лв., е посочено в отчета.Проверките са установили още висока задлъжнялост на държавните болници. Например - ер 30 млн. лв. дългове в болница "Лозенец", 70 млн. лв. в "Александровска".

Предприети са действия за смяна на ръководствата на болниците "Александровска", "Лозенец" и "Пирогов" заради установените нарушения.

Промяната в плащането на медиците на първа линия 

Служебният министър отбелязва също и промяната на модела за плащането на работещите с болни от Covid-19.

Кацаров отчита, че преди да дойде на власт служебното правителство допълнителните 1000 лв. за здравните работници на първа линия са изплащани без пряка връзка с количеството и качеството на свършената работа по диагностика и лечение на болни с Covid-19. Той посочва, че има сигнали за получаване на средства от хора, които нямат нищо общо с лечението на болните.

Министърът на здравеопазването постигна съгласие с ръководствата на НЗОК и БЛС за започване на преговори за изменение на националния рамков договор, в който приоритетно да се разгледат въпросите с лимитите на лечебните заведения, промяна в цените на клиничните пътеки, увеличаването на финансирането и отговорностите на лечебните заведения за извънболнична медицинска помощ и други, се казва още в отчета.

Пълният отчет е публикуван на сайта на Министерството на здравеопазването.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във