Банкеръ Daily

Общество и политика

Продължават срещите при президента за промени в Конституцията

Започна дебатът при президента Румен Радев за промени в Конституцията с представители на неправителствени организации и професионални сдружения на магистрати. Сред участниците в дискусията са представители на Съюза на юристите в България, Съюза на съдиите, Фондация "Отворено общество" и "Правосъдие за всеки". 

"Какво не са тези консултации? Те не обслужват политически партии, избори, не са новото предизвикателство пред мандата на главния прокурор. Ако неговата кауза е обективна и независима, прокуратурата може да се възползва от тях. Консултациите целят това", уточни преди началото на дебатите президентът. 

"Една прокуратура може да се самоунищожи, ако не води ефективна борба с корупцията и не преследва еднакво всички олигарси. Консултациите не са безполезно упражнение без тема, а аз дадох рационални предложения. На новия главния прокурор и председателя на КПКОНПИ трябва да се даде възможност да работят спокойно. Задачата на Иван Гешев е да убеди обществото, че ще брани закона, а не управляващите. Пред председателя на КПКОНПИ стои предизвикателството да превърне този орган от пасивен в истински ефективен орган за борба с корупцията по високите етажи", каза още Радев.

Държаният глава подчерта, че консултациите не са публичен линч над новия главен прокурор и над новия председател на КПКОНПИ. "Ако някой е дошъл тук с намерение за персонални нападки към Гешев и Цацаров, мястото му не е на днешния дебат", категоричен е Радев.

"Ще предложа по силата на тази Конституция промени. За мен е важно това предложение да има широка обществена основа. Явно обществото излиза от апатията и от страха си", заяви президентът.

От Съюза на юристите подчертаха, че от години няма чуваемост за проблемите, а нещата в съдебната система се влошават във всички аспекти. Според тях не може инспектората към съдебната власт да се определя от парламента.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във