Банкеръ Daily

Общество и политика

Продължават преговорите за съставяне на кабинет

Лидерът на БСП Корнелия Нинова съобщи, че продължава срещите с Кирил Петков и “Продължаваме промяната” за преговорите за кабинет.

"С Кирил Петков обсъдихме следващите стъпки в преговорите за съставяне на правителство. На 23 ноември започват срещите на експертните групи за изработване на програма. В тях ще участват по трима души от всяка страна", заяви Нинова.

Групите са 18 на брой: Енергетика, Икономика, Транспорт, Правосъдие, Здравеопазване, Образование, Електронно правителство, Земеделие, Вътрешна сигурност, Екология, Регионално развитие, Култура, Труд и Социални грижи, Туризъм, Национална сигурност, Спорт, Финанси, Международни отношения.

"Вярвам, че ще положим усилия да има редовно правителство и работещ парламент", казва още Нинова.

https://www.facebook.com/NinovaKorneliya/posts/3167222936889972

"Има такъв народ" ще подкрепи правителство с мандата на "Продължаваме промяната", заяви вчера лидерът на ИТН Слави Трифонов.

Трифонов подчерта, че преговорите ще се случват "пред очите на хората".

"За за бъдат изпълнявани целите, човек не трябва да бъде краен, а да е готов на компромиси. Ние сме си поставили цел да има правителство, което да се с прави с кризите, които предстоят на всички ни - и енергийна, и здравна, и икономическа... Редовно правителство, излъчено от парламента и подкрепено от широк спектър от депутати, трябва да ни помогне да излезем от всички тези кризи. Компромисът е потребен и той ще бъде направен", обясни той. 

Междувременно националният съвет на "Да, България" даде мандат на председателя в оставка Христо Иванов да води преговорите за съставяне на правителство. Очаква се и останалите две формации от "Демократична България" - ДСБ и Зелено движение да получат мандати за преговори, за да може коалицията да участва единно в процеса.

Като победител в изборите и най-голяма парламентарна група в новия парламент ПП ще получи първия мандат за съставяне на кабинет. За преговори не са поканени ГЕРБ, ДПС и "Възраждане".

Facebook logo
Бъдете с нас и във