Банкеръ Daily

Общество и политика

"Продължаваме промяната" взе стаята на ГЕРБ в парламента

Политическите сили от 47-ото Народно събрание се събраха на техническа среща за разпределение на местата в залата и на стаите в парламента. Срещата е минала диалогично, разказаха пред журналисти представители на парламентарните групи. Очаква се първото заседание да бъде открито от най-възрастния депутат - Силви Кирилов от "Има такъв народ". Не е обсъждано кой ще оглави 47-ото Народно събрание, разказаха участниците в срещата.

"Ще има разместване в пленарната залата. Колегите от "Продължаваме промяната" решиха, че трябва да ни вземат стаята, да са живи и здрави", коментира пред БТА Александър Ненков от ГЕРБ-СДС. Той посочи, че най-вероятно ГЕРБ-СДС ще бъдат в досегашната стая на "Има такъв народ". "Председател на парламента би трябвало да се излъчи от най-голямата парламентарна група и забележете - ние го казваме, въпреки че в 45-ото Народно събрание ГЕРБ беше най-голямата парламентарна група, но това не се случи", каза още Ненков. И добави, че приемат резултатите от изборите и ще бъдат наистина сериозна опозиция.

Ива Митева от "Има такъв народ", председател на 45-ото и 46-ото Народно събрание, посочи, че са обсъдили първото заседание и конституирането на парламента: "Обсъдихме много внимателно разпределението на пленарната зала, успяхме да се разберем с колегите в един много добър тон, включително и стаите успяхме да ги разпределим. Останаха да помислят още малко някои колеги. Няма как да си запазим местата, защото сме по-малко, както и другите колеги", разказа тя. Митева допълни, че от ИТН са предложили да се преместят, а в тяхната стая да отидат от ГЕРБ-СДС. "Първото заседание ще открие Силви Кирилов, пак е от нашите народни представители. Разбрах, че се подготвя, предупреден е. Чакаме вече президентът да издаде указа", уточни председателят на предишните два парламента. В отговор на въпрос, тя отбеляза, че не са обсъждали кой ще оглави 47-ото Народно събрание. "С мен никой не е разговарял, така че всичко е в сферата на догадките", каза Митева.

От Партия "Възраждане" също обясниха, че въпросът за председател на 47-ия парламент не е обсъждан. "От "Възраждане" ще бъдем позиционирани в центъра на пленарната зала", съобщи заместник-председателят на партията Петър Петров и допълни, че това е било плод на много дълги преговори. Според тях така ще им бъде най-удобно, все пак за първи път били в парламента. "Преговорите се проточиха много по-дълго, отколкото ние очаквахме и до голяма степен приключиха успешно, благодарение на нашата позиция на "Възраждане" като диалогична партия, която ясно разбира смисъла на това, което правим в Народното събрание", коментира и организационният секретар на партията Николай Дренчев. Във връзка с преговорите за правителство, той посочи, че по-скоро ще останат в опозиция - така, както искат техните избиратели, които са им поставили основна задача и основна маркираща разделителна линия с всички останали - проблемът със спазването на конституционните права на българските граждани, без оглед на това какъв е медицинския им статус.

От "Продължаваме промяната", "БСП за България" и ДПС също коментираха, че срещата е била организационна.

Facebook logo
Бъдете с нас и във