Банкеръ Daily

Общество и политика

"Продължаваме промяната" все още търси мандатоносител

Кирил Петков и Асен Василев представиха политическия проект "Продължаваме промяната"

Искаме "Продължаваме промяната" да е името на коалицията ни. Това заяви Калина Константинова от политическата формация на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев. Константинова идва от екипа на Петков в Министерството на икономиката, била е негов заместник и съветник. 

"На финала на това, което направихме като отбор в Министерството на икономиката, седяхме с щафетата отпред и си представихме, че ще направим така, че да е по-лесно за партиите, които съставят кабинет, да продължат започнатата от нас промяна. За съжаление се оказа, че нещата не изглеждат така. Всички задачи, които стартирахме, не са за четири месеца, не са задачи за още два месеца и решихме, че ако искаме промяната да се случи, трябва да продължим със собствени сили да работим за това", каза Константинова пред bTV. 

По думите ѝ тя се познава с Петков и Василев от над 15 г. Запознала се е с тях покрай малкия си брат, който бил част от „Харвардския клас“ на двамата в Софийския университет. Бившият зам.-министър на икономиката обясни, че досега не е била част от нито една партия. 

Формацията "Продължаваме промяната" все още търси партия мандатоносител. Водят се преговори с няколко различни партии. По повод информацията, че една от тях е "Волт" на Настимир Ананиев, Калина Константинова посочи, че не е запозната, защото не е участвала в тези преговори. "Искаме да ни помогнат, да бъдат нашата опаковка, за да се явим на изборите. Няма да крадем депутати от други партии. Искаме нашата коалиция да се казва "Продължаваме промяната", добави тя. Също така отхвърли твърденията за "президентска партия", но беше категорична, че ще подкрепят Румен Радев на предстоящия президентски вот. 

"Държавата трябва да се махне от пътя на бизнеса, за да може той добре да си свърши работата. Трябва да осигури една справедлива среда, така че инвеститорите да дойдат, но тази среда трябва да е привлекателна и за хората", отбеляза Константинова като приоритет на новия политически проект.

"Знаем, че има нужда от промяна и затова и ние всички скачаме в този проект", заяви междувременно пред БНТ Яна Балникова, която също беше заместник на Кирил Петков в Министерството на икономиката. "Това, което видяхме през последните четири месеца в министерството, беше просто разочароващо и обезсърчаващо на много нива. Където и да отворим, каквото и да пипнем, който и процес да проучим, все излиза някакъв проблем, някакъв начин, по който няма контрол къде отиват средствата в тази държава и всъщност това ме накара да се замисля какво мога аз да направя лично като някой, който живее в тази държава, защото аз цял живот съм живяла тук, за разлика от много други наши колеги в проекта", добави тя.

"Ние всички идваме от различни бизнеси, виждаме как стават там нещата, виждаме какво пречи на един бизнес в нашата държава да расте и да се развива, какво пречи на инвестициите да идват у нас. С това всъщност аз мога да помогна - в насърчаване на предприятия, на инвестиции, там е моята сила", смята Балникова. Според нея привличането на инвестиции е възможно основно чрез спиране на корупцията и стабилна съдебна система.

"През последните четири месеца много работех с малките и средни предприятия и това, което виждам е, че има още много какво да се направи в тази посока", посочи още бившият зам.-министър. И даде пример с Фонда за насърчаване на малкия и средния бизнес, където бюджетът е 5 милиона лева годишно. "Където и да отидем в Европа трябва да ни е срам от този бюджет", изтъкна тя.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във