Банкеръ Daily

Общество и политика

"Продължаваме промяната" си осигури и подкрепата на ДБ

"Продължаваме промяната" си осигури подкрепата и на "Демократична България" за съставяне на ново правителство с премиер Асен Василев. Двете формации дадоха брифинг в парламента след разговора си за приоритетите на евентуално следващо управление с мандата на ПП. "За нас е важно да се стабилизира държавата в рамките на първия мандат. Трябва да подходим отговорно, за да предотвратим разделение в обществото и четвърти поредни избори. Ще участваме с целия ресурс, който имаме, ангажира", каза съпредседателят на ДБ Христо Иванов. И допълни, че той и колегите му са благодарили на премиера в оставка Кирил Петков за свършеното през последните шест месеца, което "дава много добра основа, от която да се продължи".

Обсъдена е програмата, като от ДБ също споделят оценката, че трябва да се стъпи върху ясна програма, която да извежда приоритети. Иванов добави като тема конституционната реформа, енергийната независимост, шенген и членството в еврозоната. Също така приоритети са укрепване на сектор "Сигурност" и модернизиране на армията. Към темата за образованието от ДБ биха добавили по-активна дейност, засягаща културната сфера и демографията. 

Съпредседателят на обединението изтъкна, че излиза от срещата с оптимизъм, а тласкането на страната към избори е безотговорно и ще бъде наказано от избирателите. А това е най-важният залог, колкото и да е сложно, мандатоносителите ще успеят, смята той.

"Очаква сега да бъде изградена много по-добра конструкция на кабинет. Червени линии не сме чертали. Смятаме, че запазвайки онези ангажименти пред българските избиратели, по необходимост трябва да успеем да комбинираме промяната с една смислена диалогичност по национални теми и прозрачност", отбеляза Христо Иванов.

Асен Василев каза, че ще разговарят утре следобед с депутатите от ИТН, които са се отделили от парламентарната група. Структура и персонален състав на правителството не са обсъждани, уточни той. Попитан щом в Скопие свикват Съвет за национална сигурност по т. нар. френско предложение за еврочелнствотото на РСМ, дали и у нас не трябва да бъде направено същото, Василев отговори: "По македонския въпрос ние си свършихме работата. Колегите от Северна Македония смятат, че това е пробългарско предложение. Нека сме доволни от това, че това пробългарско предложение създава проблем на съседите, а не на нас."

След подадената оставка на кабинета на Кирил Петков и предложението за нов премиер в лицето на Асен Василев, днес (2юли) от "Продължаваме промяната" започнаха официалните преговори с БСП и ДБ за съставяне на ново правителство. От ПП ще търсят подкрепа по предложената от тях нова програма с ясни цели, които трябва да бъдат постигнати в срок от половин година. По-рано днес от БСП обявиха, че ще подкрепят правителството с мандат на ПП.

Преди срещата с ДБ кандидатът за премиер коментира, че с колегите му предлагат стройна програма, която да отговори на очакванията на българските граждани. "Трудни, турбулентни, но с добри постижения шест месеца. Благодаря за доброто сътрудничество. Ще трябва да подобрим структурата за взимане на решения и да подходим по много по-конкретен начин във формирането на мнозинство за националните приоритети. Без да се отказваме от целите си, трябва да намерим механизъм за по-голяма диалогичност по национални приоритети", допълни Христо Иванов.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във