Банкеръ Daily

Общество и политика

"Продължаваме промяната" проведе първи разговори с ДБ, ИТН и БСП

Уточнихме се, че този процес ще има ясни правила, за да има максимално добри резултати. Искаме да направим А отбора на България. Всеки от нас носи огромна отговорност България да се управлява от коалиционно правителство. Това каза съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков след първите преговори между формацията и "Демократична България" за подкрепа на бъдещ кабинет с мандата на ПП.

"Всички разговори бяха много конструктивни. Всяка една от партиите осъзнаваше колко е важно да имаме правителство след това. Всичко ще бъде общо, а не като предишния път поотделно", заяви Петков.

Обсъждахме процеса, с който ще влезем в преговорния период. Ще говорим за политики. Всяка една от партиите ще даде своите най-добри специалисти по всяка една от политиките. Ще го направим в общи събрания, в едно коалиционно общо говорене и ще гледаме къде са общите допирни цели на тези политики. Задачата е накрая да излезем с крайна програма, която ясно ще разписва датите, в които тази програма да се изпълнява. По този начин вярваме, че за първи път ще има много конструктивно коалиционно споразумение, което ще даде възможност за ясни посоки как да действаме. Колкото е по-детайлно това споразумение, толкова повече рискове ще избегнем", обясни съпредседателят на ПП.

Всички са съгласни процесът да протече по този начин, уточни съпредседателят на ПП Асен Василев.

"Хубавото е, че има нагласа да има правителство", каза лидерът на "Да, България" в оставка и съпредседател на "Демократична България" Христо Иванов. Той поясни, че ще поиска от политическата сила мандат да участва в преговорите за съставяне на коалиционно правителство.

"Ние сме обнадеждени, гледаме с оптимизъм на това, което започва. Нямаме никакви разлики от мандатоносителя. Ще отнеме време, защото целта е да има много добре разработен план за работа, за да знаят хората накъде се движим и кой носи отговорност за това", посочи Иванов.

В отговор на въпрос обсъждани ли са имена за постове в евентуално бъдещо коалиционно правителство, Христо Иванов заяви: "Видяхме достатъчно примери за това как може да не бъде направено правителство. Не сме говорили за никакви имена, освен за Гешев – но не като член на кабинета".

По-рано днес от партията на Кирил Петков и Асен Василев проведоха разговори "Има такъв народ" и БСП.

Към ГЕРБ-СДС и ДПС не са отправяни покани за разговори.

"Продължаваме промяната" не приемат условието на "Възраждане", откъдето заявиха, че биха преговаряли за подкрепа на бъдещ кабинет ПП само при ангажимент от тяхна страна за отмяна на всички ограничителни мерки, наложени заради COVID заразата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във