Банкеръ Daily

Общество и политика

"Продължаваме промяната" печели в 15 области, ГЕРБ-СДС в 12

Първа в 15 области с общо 25,36 на сто е "Продължаваме промяната". Тя печели в трите столични района, сред които е и лидерският - 25-ти многомандатен избирателен район. Сред останалите области, в които е първа политическа сила, са Пловдив-град, Русе, Враца, Габрово, Варна, Стара Загора, Хасково, Ямбол.  Това сочат данните при обработени 75.69% СИК протоколи в РИК. ГЕРБ-СДС са лидери в 12 области, сред които Благоевград, Видин, Габрово, Кюстендил, Перник, София-област със средно 25,17 на сто от гласовете.

ДПС традиционно има подкрепа в Кърджали, Разград, Силистра, Търговище, като събира 14,02 % от доверието на избирателите.

В област Велико Търново при 50 на сто обработени протоколи в президентските избори води Румен Радев с 57,6 % от гласовете. В парламентарния вот първа политическа сила е „Продължаваме промяна“ с 28,08% подкрепа на избирателите. Обработването на резултатите става бавно, има опашка от изборни комисии за предаване на протоколите.

Секционните комисии, които в полунощ са дошли в Районната избирателна комисия чакат по 6 часа за предаване на изборните книжа. Според Теодора Стоянова, секретар на секционна комисия забавянето е от броенето на контролните разписки от машините. 

„Броим, пишем протоколи затова, че борим. Тези протоколи се снимат, след това се слагат на определени места. След това всичко се проверява, хайде час и половина. Чакаме транспорта до 12 часа. 6 часа сме се наредели. Сега тепърва имаме да ходим в общината. Абсолютно безумни писанки“, обясни тя. 

Отчитането на изборните резултати се забавя много, коментира председателят на Районната избирателна комисия във Велико Търново Николай Илиев.  

„Доста по-бавно върви изборният процес в сравнение с изборите през юли. Не бих казал, че има прекалено много грешки, допуснати от комисиите, но просто документите, които следва да се обработят от комисията са много повече от предишния път“, каза той. 

При 50 % обработени протоколи разликата между Румен Радев и Анастас Герджиков във Великотърновско е 35 % в полза на сегашния президент. При парламентарния вот „Продължаваме промяната“ изпреварва ГЕРБ-СДС с близо 7 %. Трета политическа сила е БСП (13,73%), следват „Има такъв народ“ (10,89%), ДПС (5,48%) и "Демократична България" (5,41 %).

В Пазарджишка област в изборите за президент води двойката Румен Радев - Илияна Йотова, които събират малко под 51 процента подкрепа.

За Анастас Герджиков и Невяна Митева са гласували малко над 23 процента.

При 80% обработени протоколи от предсрочните парламентарни избори в Пазарджик води ГЕРБ- СДС, следвана от "Продължаваме промяната", ДПС и БСП, "Има такъв народ".

Под прага от четири процента остават "Демократична България" и "Изправи се БГ! Ние идваме".

И в област Перник в изборите за президент и вицепрезидент води двойката Румен Радев - Илияна Йотова с над 52 процента, а професор Анастас Герджиков и Невяна Митева събират подкрепа от над 28 на сто.

При обработени над 47 процента от протоколите за парламентарните избори ГЕРБ - СДС води в областта, следвана от "Продължаваме промяната" и "БСП за България". След тях са "Има такъв народ", "Възраждане" и "Демократична България". ДПС събира подкрепа от над 2 процента, което не е изненада.

В Плевен при обработени над 67 процента от протоколите води Румен Радев с близо три пъти по-висок резултат пред Анастас Герджиков в президентската надпревара.

При избора на народни представители води "Продължаваме промяната".

ГЕРБ е първа политическа сила в Кюстендилско при обработени около 20% от протоколите за парламентарните избори.

Междинни данни отчитат, че ГЕРБ - СДС получава 33%, втори са "Продължаваме промяната" с25 %, трети - БСП с над 12% и "Възраждане" с 4,93%.

Малко над 49% от избирателите в Силистренска област са гласували за Румен Радев и Илияна Йотова на президентските избори вчера, сочат данните от близо 60% обработени протоколи в РИК-Силистра.

Следващи по резултат са Анастас Герджиков и Невяна Митева с 23%. Третото място е за Мустафа Карадайъ и Искра Михайлова, подкрепени от над 13 на сто от избирателите в Силистренско.

В изборите за 47-о Народно събрание 27% са гласували за коалицията ГЕРБ-СДС, с близо 4% по-малко до момента са "Продължаваме промяната". ДПС имат 15 на сто резултат, "БСП за България" 11%, а "Има такъв народ“ - 10%. В Силистренска област избирателната активност и за двата вида избори бе 36%.

При президентските избори в Хасковска област двойката Румен Радев и Илияна Йотова получават междинен резултат от над 49% (9 783 гласа), следвани от Мустафа Карадайъ и Искра Михайлова с над 23 на сто и Анастас Герджиков и Невяна Митева, които събират подкрепа от над 17 % от гласовете.

При парламентарния вот ДПС получава близо 26 процента подкрепа от избирателите при над 22 процента от обработените протоколи.

На втора позиция е "Продължаваме промяната" с над 24 процента и ГЕРБ-СДС с над 19 на сто.

"Има такъв народ" и БСП са с около 8 на сто, "Възраждане" с над 4 на сто и "Демократична България" с 3,99 на сто от гласовете.

В Бургаска област при ниска избирателна активност от 40% първа политическа сила е „Продължаваме промяната“с 25.82 % от гласовете на близо 367 хиляди избиратeли. С 22.84 % от гласувалите на изборите на второ място е коалицията ГЕРБ-СДС.

Окончателните резултати на изборите в Бургаска област показват сериозна изненада в преднината на третата партия ДПС пред коалицията БСП за България. За ДПС са гласували 14.08% на сто от избирателите или близо 20 хиляди имащи право на глас, а за БСП, която остава на четвърто място, проценът на гласувалите и 9.40 на сто или 13 090 избиратели. На пето място в областта е ИТН с 8.89% от гласувалите, следва партия „Възраждане“ с 5.13% от гласовете на избирателите и на последно място е обединението „Демократична България“с 4.74 % от гласовете.

Сред преференциалния вот най-много гласове са получили Тодор Байчев, който е трети в листата на коалицията БСП за България и вероятно ще измести втория от списъка. Другият с най-много гласове е водачът на листата на „Продължаваме промяната“ Константин Бачийски.

В изборите за президент в Сливенска област за Румен Радев са гласували 54,98%. За кандидатурата на Анастас Герджиков са гласували 24,74%. В изборите за Народно събрание коалицията ГЕРБ-СДС води в Сливен, втори са „Продължаваме промяната“.

Активността в изборния ден е била 27,5% за парламент, а за президент 27,43%, сочат резултатите от 100% преброени протоколи от изборите за Народно събрание в областта.

За ГЕРБ - СДС са гласували 13 436 души, което е 26,79%, за „Продължаваме промяната“ са гласували 12 946 или 25,82%, за БСП - 6 007 или 11,98%, за политическа партия „Има такъв народ“ - 5 115 или 10,20%, за ДПС са гласували 5,73%, за "Демократична България -Обединение"- 4,10%, "Изправи се БГ! Ние идваме" – 3,66% и партия „Възраждане“ печели 4,89% от гласовете. В изборите са участвали 50 905 избиратели от имащи право на глас 171 870 души. 

В надпреварата за президент и вицепрезидент гласоподавателите в област Добрич извеждат на първо място Румен Радев и Илияна Йотова с 56,08%, „Продължаваме промяната“ е водач в изборите за Народно събрание. Резултатите са при обработени малко над 86% от протоколите.

На второ място с малко над 21% от гласувалите в изборите за президент се нарежда Анастас Герджиков, следван от Мустафа Карадайъ и Костадин Костадинов. В гласуването за народни представители след "Продължаваме промяната" избирателите в област Добрич подреждат ГЕРБ-СДС с близо 20%, следвани от БСП – 14,46% и ИТН с малко над 10%. 

Обработката на протоколите отнема повече време, броенето на разписките от машините също забави процеса, коментира председателят на РИК Мариян Няголов. 

В област Ловеч при 100 процента обработени протоколи коалицията ГЕРБ-СДС печели с 27,43 процента. Втора е „Продължаваме промяната“ с 21,84 на сто от гласовете.

В надпреварата за президент за Румен Радев са гласували 52,83%, а за Анастас Герджиков 25,81 на сто от упражнилите своя вот.

От останалите партии и коалиции, които се очаква да влязат в следващия парламент „БСП за България“ е получила подкрепата на 13,87% от гласувалите в областта, за ИТН своя вот са дали 10,44%, за ДПС - 8%, за „Възраждане“ - 4,51%  за Демократична България – 3,83%.

 Отчетената избирателна активност е под 36 на сто.

Според членове на СИК изборният ден е преминал без проблеми, но  много хора са  били затруднени от машинното гласуване 2 в 1.

Председателят на РИК Валентина Недялкова поясни на какво се дължи по-бавното обработване на  протоколите: „По-големият брой протоколи създадоха допълнителни затруднения, особено  броенето на контролните разписки. Имаше грешки в протоколите. Фактът, че се касае  за гласуване за два различни избори създаваше допълнителни затруднения“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във