Банкеръ Daily

Общество и политика

"Продължаваме промяната" набира самочувствие

Ще имаме смислена и по-конкурентна, по-изпълнена със съдържание битка за най-високия пост в държавата. Така коментира по БНР предстоящите президентски избори Добромир Живков, управител на социологическа агенция „Маркет линкс“.

Според експерта преднината на сегашния държавен глава Румен Радев е отчетлива, но не може да кажем категорично, че резултатът е предизвестен.

По отношение на ДПС той казва: "Не биха искали да изглеждат твърде близо до ГЕРБ с директна подкрепа за кандидатурата на проф. Анастас Герджиков, има и желание да се покаже политическа еманципираност, което пък крие риск за по-нисък резултат на Герджиков." От друга страна, е налице „малко разклатен електорат на ДПС“ на последните избори и в този контекст издигането на собствена кандидатура е начин за мобилизиране на този електорат.

С поглед към предстоящите парламентарни избори социологът обръща внимание върху „набиращата самочувствие "Продължаваме промяната“, която постепенно влиза в ролята на „основен политически играч, който ще разпределя властовите ресурси“.     

Голямото разочарование от ИТН не е успяло да свали „градуса на тлеещото политическо напрежение от последните години“, казва Живков. А служебните министри, основали "Продължаване промяната", са показали това, заради което голяма част от българските граждани са  подкрепили ИТН.

Така че в момента тази партия отговаря на обществените очаквания. "Освен това представя един лидерски модел от нов тип, въпреки че отново имаме фиксация върху определена личност. Но това е лидерство, което е различно от лидерството при г-н Борисов или при г-н Трифонов.“

Има доста мотиви, доста стимули българските граждани да излязат да гласуват, подчертава Добромир Живков.  

Facebook logo
Бъдете с нас и във