Банкеръ Daily

Общество и политика

"Продължаваме промяната" и ДБ ще се явят отделно на изборите

Атанас Атанасов -ДБ, Асен Василев - ПП, Христо Иванов - ДБ и Кирил Петков - ПП

"Продължаваме промяната" и "Демократична България" ще се явят отделно на предсрочните парламентарни избори на 2 октомври. Решението е взето от националния съвет на ПП след задълбочени анализи. "Вярваме, че тази формула ще донесе на България коалиционното мнозинство, което да довърши работата, започната от кабинета "Петков". "Демократична България" остава наш естествен партньор и съюзник по пътя към промяната в страната", заявяват от партията на Кирил Петков и Асен Василев.

По-рано днес стана ясно, че "Продължаваме Промяната" вече е вписана в регистъра на политическите партии. Като председатели са посочени Петков и Василев. На 9 август съдът допусна вписване на формацията в регистъра. А документите за регистрация бяха подадени на 13 юли. На учредителното събрание са събрани над 580 декларации, а впоследствие са събрани близо 3300 подписа на граждани, които искат да станат част от ПП. 

След като ПП вече официално е партия, се очаква да се присъедини към регистрираната коалиция в Централната избирателна комисия. Преди дни от "Промяната" се регистрираха за изборите с "Волт" и "Средноевропейска класа" като мандатоносители, тъй като към онзи момент все още не бе приключила процедурата по регистрация. 

Дали "Продължаваме промяната" и "Демократична България" ще се явят заедно на вота бе големият въпрос, който вълнуваше дясното пространство последните седмици. Хората на Христо Иванов и Атанас Атанасов всеки ден обясняваха колко е необходима и правилна тази предизборна коалиция и че полученият резултат със сигурност ще е по-добър, отколкото ако формациите отново се разделят. От своя страна ПП все намираше някакъв благовиден предлог да отложи отговора, защото смята, че сама ще привлече по-голяма периферия, а съпредседателите ѝ Кирил Петков и Асен Василев са убедени, че ще е първа политическа сила.

Чисто процедурни аргументи срещу общото явяване формациите се появиха днес. От Централната избирателна комисия обясниха, че само в състава на регистрирана коалиция могат да се правят промени. В нея могат да се включват други партии или да я напускат. "Това означава, че "Демократична България“ и "Продължаваме промяната" не могат да се обединят, но всички партии от едната коалиция могат да се прехвърлят в другата", отбеляза зам.-председателят на ЦИК Цветозар Томов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във