Банкеръ Daily

Общество и политика

"Продължаваме промяната" и ДБ не могат да се обединят

Говорителите на ЦИК Цветозар Томов и Росица Матева

Регистрирани са двайсет и четири партии и седем коалиции за участие в предсрочния парламентарен вот на 2 октомври. Това стана ясно на брифинг на Централната избирателна комисия. 

На въпрос дали "Продължаваме промяната" и "Демократична България" могат да се обединят за изборите, въпреки че са се регистрирали поотделно, говорителят на ЦИК Росица Матева отговори, че само в състава на регистрирана коалиция могат да се правят промени. В нея могат да се включват други партии или да я напускат.

"Това означава, че "Демократична България“ и "Продължаваме промяната" не могат да се обединят, но всички партии от едната коалиция могат да се прехвърлят в другата", отбеляза зам.-председателят на ЦИК Цветозар Томов.

На 31 август ще бъде изтеглен жребият за номерата на бюлетините, с които партиите и коалициите ще участват на изборите. Окончателният брой и вид на участниците ще е ясен на 30 август, след като приключат съответните проверки.

В чужбина се очаква да бъдат разкрити 734 избирателни секции. Сигурни са 559 секции, останалите 175 изискват съгласие от приемащата страна и са обявени под условие. В Германия има съгласие за разкриване на секции на 40 адреса, извън дипломатическите и консулските представителства.

По темата дали ПП и ДБ биха могли да се явят заедно на вота се изказа и шефката на ЦИК Камелия Нейкова. В телевизионно интервю тя каза, че според Изборния кодекс може да се правят промени в състава или наименованието на регистрирана коалиция. "Тоест, ако някоя от съставните партии реши да напусне, коалицията ще остане регистрирана за изборите, ако в нея са останали поне две партии. В регистрирана коалиция може да се включи и друга партия. Но коалиция в коалиция мисля, че законът не допуска - това е допустимо в избори за общински съветници и кметове, когато се създават местни коалиции", обясни Нейкова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във